Nakon što je jučer potvrđena glasina iz ožujka te je postalo službeno da se nogometna organizacija FIFA i Electronic Arts rastaju i prekidaju tridesetogodišnje partnerstvo, Electronic Arts je potvrdio i glasinu da će se nakon ovogodišnje igre FIFA 23 sve njihove iduće nogometne igre zvati EA Sports FC.

Taj novi/stari Electronic Artsov serijal, iako od iduće godine više neće nositi službeno ime FIFA, imat će i dalje sve najvažnije lige, sponzorstva, partnerstva i klubove, pa je poznato da će se i dalje u igri, odnosno idućim igrama naći Premier League, Bundesliga, La Liga, UEFA i mnogi drugi, a svoju ljubav i podršku Electronic Artsu i njihovom dugovječnom serijalu izrazili su jučer i brojni nogometni klubovi putem društvenih mreža.

I dok će FIFA 23 biti posljednja Electronic Artsova FIFA te ćemo se od sada morati navikavati na ime EASFC (jer kome se realno da izgovarati EA Sports Football Club ili EA Sports FC…ajde, može proći), EA kaže da im “gubitak licence omogućuje da istražuju neke nove teritorije te uklanja kreativne restrikcije“, pa obećavaju da će iduće igre FIF…pardon, EASFC biti još bolje. No kreativnu slobodu od sada će ganjati i sama organizacija FIFA.

Shots fired

Tako je sinoć stigla i službena vijest direktno od predsjednika FIFE Giannija Infantina koji ističe kako će “jedina, autentična prava igra s imenom FIFA biti ona najbolja za igrače i fanove nogometa“, najavljujući da će serijal po prvi puta nakon trideset godina ekskluzivnosti s Electronic Artsom – ići u ruke brojnim drugim third-party studijima i izdavačima koji će razvijati nove nogometne igre sa službenom FIFA licencom.

FIFA obećava i da će to omogućiti puno više izbora za nogomet i gaming fanove ususret FIFA Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru 2022., kao i FIFA ženskom svjetskom kupu u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine. FIFA obećava i da nas u budućnosti serijala očekuju “nova interaktivna iskustva“, potom i VR igre na temelju Svjetskog prvenstva te mnoge druge lipe stvari koje se neće zadržavati samo na standardnoj dosadašnjoj simulaciji nogometa.

 Infantino je potom dodatno naglasio da vjeruje u budućnost gaming serijala FIFA i praktički je najavio da će u suradnji s drugim razvojnim studijima i izdavačima štancati nastavke FIFA 24, FIFA 25, FIFA 26 itd., dodajući: “Ime FIFA jedini je globalni originalni naslov – to ime je konstanta i ostat će zauvijek i uvijek najbolja“. Ok, Infantino, shvatili smo.