Višestruko nagrađivana akcijska avantura Control razvojnog studija Remedy Entertainment napokon je dobila službeni datum izlaska za unaprijeđeno i poboljšano izdanje Ultimate Edition koje 2. veljače dolazi na PlayStation 5 i Xbox Series X/S. Shodno tome, Remedy je sada objavio konkretne tehničke detalje o grafičkim poboljšanjima za next-gen konzole.

Osim što je za vlasnike PlayStationa 5 (i PlayStationa 4) jučer stigla odlična vijest da će Control Ultimate Edition biti potpuno besplatan za pretplatnike na PS Plus, igra će na nekoliko različitih načina iskorištavati potencijal novih konzola, njihovog hardvera, ali i značajke kao što su kontroler DualSense za PlayStation 5. 

Zajednička poboljšanja za PS5 i XSX/S

Za početak, i na PlayStationu 5 i Xboxu Series X Control Ultimate Edition dolazi s dva grafička moda: Performance Mode i Graphics Mode. Performance mode renderira igru u stabilnih 60 sličica u sekundi, u nešto nižoj rezoluciji 1440p, koja se onda upscalea na 4K. U ovom modu isključen je ray tracing.

Graphics Mode, s druge strane, u miks dodaje ray tracing za efekte poput refleksija i prozirnosti objekata, vrti se u 30 sličica u sekundi, a rezoluciju renderira na 1440p, koja se također upscalea na 4K. 

Nažalost, nešto slabiji Xbox Series S dolazi isključivo uz Performance mode, a cilja na 60 sličica u sekundi bez ray tracinga, uz renderiranu rezoluciju od 900p, koja se upscalea na 1080p. Studio u objavi ističe da je ovako zbog ograničenja samog hardvera slabije i jeftinije konzole Xbox Series S, a ne zbog igre.

Specifičnosti za PlayStation 5

S druge strane, PlayStation 5 je dobio još malo više ljubavi, pa će tako Control Ultimate Edition u potpunosti podržavati već spomenute napredne značajke novog kontrolera DualSense, poput adaptivnih triggera, haptičkog sučelja i vibracija.

Osim hardverskih poboljšanja, igra na PlayStationu 5 podržava i dodatne društvene opcije i mogućnosti u sekciji Activities i Help, omogućujući kartice i video isječke s vodičima za praćenje napretka.

Važna je napomena za obje konzole da se vaše spremljene pozicije neće prebaciti ako ste igru dosad igrali u izdanju za PlayStation 4 i Xbox One. Drugim riječima, kako ističe Remedy, ukoliko ste sada kupili novo izdanje igre Control Ultimate Edition za PlayStation 5 i Xbox Series X, saveovi se neće prebaciti.