Epic Games je i ove godine objavio infografiku koja nam pobliže prikazuje važne brojke i postignuća u 2020. godini. Brzim pregledom uočavamo da im brojke nezaustavljivo rastu, a detaljnim pregledom ne možemo se ne zapitati imaju li osim toga uopće razloga za veselje?

U 2020. godini na Epic Games Storeu zabilježeno je više od 160 milijuna korisnika, što je skok od 52 milijuna naspram prethodne godine. Igrači su pritom u digitalnom dućanu ostavili kupili sadržaja (igara i dodataka) u vrijednosti većoj od 700 milijuna dolara.

Za njihovo tjedno darivanje igara znaju već i ptice na grani jer nam već treću godinu zaredom dijele igre šakom i kapom. Prošle su godine podijelili trideset igara više nego 2019. godine (73), a te besplatne igre preuzete su više od 749 milijuna puta. Naspram prethodnih godina rastu im i brojke na društvenim mrežama na kojima predvodi Instagram s porastom od punih 137%. 

I sve bi to bilo divno, krasno i fantastično kada se ne bi gledala zarada naspram prethodnih godina. A to je polje na kojem Epic Games Storeu ne ide baš najbolje. Zarada je u godini, u kojoj se većina čovječanstva prebacila na online dućane, tek za 20 milijuna dolara veća od prethodne godine. Još je lošija situacija kada u obzir uzmemo podatak da je od gore spomenutih 700 milijuna dolara svega 265 milijuna otišlo na third party igre iza kojih ne stoji Epic Games.

Ostaje nam za vidjeti do kada će Epic Games dijeliti besplatne igre, ali i što će napraviti po pitanju (vjerojatne) stagnacije rasta jednom kad prestanu.