Dok su planetarno popularni crowdfunding servisi poput Kickstartera i Indiegogo već odavno poznati široj javnosti, uskoro bismo svi mogli pričati o Figu, maloj organizaciji koja bi mogla promijeniti svijet crowdfundinga. Tvrtka koja je ovog ljeta pokrenuta u San Franciscu, uz deklarativnu potporu Briana Farga (Wasteland 2), Tima Schafera (Broken Age), Feargusa Urquharta (Pillars of Eternity) i drugih Kicsktarter junaka, sada je službeno dobila dopuštenje za investicijsko posredovanje. Drugim rječima, oni koji putem Figa podupiru neki projekt svojim novcem dobit će priliku sudjelovati i u eventualnom profitu tog projekta kada on dospije na tržište. Fig će funkcionirati i kao kvazi-izdavač za igre koje preko njega dobivaju novce, uz potporu developerima u PR-u i logistici lansiranja igre na tržište. Kada igra dospije na tržište, crowdfunding investitori će dobiti dio kolača koji bi trebao biti proporcionalan njihovom inicijalnom ulogu u crowdfunding kampanju. Zasada će investitori moći biti samo američke tvrtke s velikim kapitalom (poslovni subjekti s najmanje 200.000$ godišnjeg prometa) dok će ostali smrtnici moći biti tek klasični backeri, ali Fig namjerava sniziti tu barijeru sve dok ne dođe na razinu gdje bilo tko može sudjelovati kao investitor.

Ideja investiranja potencijalno bi mogla riješiti problem neispunjenih obećanja, ne samo u slučajevima gdje igre ne postignu traženi tržišni uspjeh, već i u slučajevima poput Oculus Rifta koji je zahvaljujući crowdfundingu proizveo prototip na temelju kojega je tvrtku kupio Facebook. Ne treba niti spominjati da je multimilijunski profit od te prodaje ostao u rukama vlasnika tvrtke, dok su backeri imali pravo samo na jedan primjerak prototipa.

Prva crowdfunding kampanja na Figu bila je igra Outer Wilds, a posebnost Figa jest i u tome da ne planiraju imati više od jedne kampanje u bilo kojem trenutku, kako bi bolje kontrolirali kvalitetu. Još uvijek se čeka kada će se otkriti naziv prve investicijske prilike, a mi ćemo budnim okom motriti hoće li cijela stvar ispasti revolucionarni zaokret ili dobra ideja koja se naglo srušila kada je provedena u stvarnosti.