Chris Avellone, veteran industrije videoigara i pisac koji je surađivao s hrpetinom studija te pridonio scenarijima za Baldur’s Gate: Dark Alliance, Planescape Torment, Fallout: New Vegas, Star Wars: KotOR II, Pillars of Eternity, Prey, a do nedavno i Dying Light 2, Star Wars Jedi: Fallen Order, Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, Alaloth: Champions of The Four Kingdoms te mnoge druge igre, prošle je godine višestruko optužen za seksualno uznemiravanje.

Nakon što ga je tijekom 2020. godine nekoliko žena (uključujući Karrisu Barrows) optužilo za seksualno neprikladno ili grabežljivo ponašanje, brojni razvojni studiji automatski su prekinuli suradnju s njime, što je rezultiralo njegovom gotovo pa potpunom ekskomunikacijom iz gaming industrije. Sve do danas, Avellone se nije javno i službeno oglašavao o optužbama, niti ih opovrgavao na bilo koji način. No, prije dva dana prekinuo je jednogodišnju šutnju i tako, putem platforme Medium, objavio nekoliko podužih postova te objasnio situaciju iz svoje perspektive.

Osim što je istaknuo svoju stranu priče i opovrgnuo optužbe da je prisilio sporne žene na konzumaciju alkohola (te da im se potom nabacivao i pokušao ih seksualno iskoristiti), u prvom obraćanju javnosti nakon godinu dana naglasio je kako nikad nije narušio ničiji pristanak niti ikad pokušao nekoga iskoristiti protiv njihove volje. Prošlogodišnje javne optužbe prozvao je zlonamjernima i neistinitima, najavljujući naknadno i protutužbu za klevetu.

Proveo sam posljednju godinu pokušavajući se uvjeriti da su ta djela počinjena iz pogrešne samopravednosti“, objašnjava Avellone u jednom od postova te dodaje: “Pokušao sam ispraviti ploču, dopustiti da se glasovi čuju, ali nisam bio u pravu; ti su napadi bili zlonamjerni i moraju se izazvati“. Osim što u svojoj sudskoj protuoptužbi navodi kako je izgubio (te nastavlja gubiti) posao, ističe i da je pretrpio javni sram, poniženje i povredu osjećaja kao rezultat tvrdnji koje na sudu planira dokazati lažnima.

U svojim izrazito detaljnim postovima na Mediumu podijelio je, između ostaloga, i screenshotove, arhive tweetova, fotografije i ostale dokaze, pomoću kojih planira ukazati na to da su Karissa Barrows i druge žene koje su ga optužile – svojom voljom sudjelovale u prisnim odnosima s njime i to u razdoblju od nekoliko godina. U čitavu situaciju umiješana je, kaže Avellone, i Karissina prijateljica s kojom je bio u svojevrsnom otvorenom odnosu i koju mu je sama Karissa “namjestila“, da bi se potom “neprestano i ljutito ubacivala” u njihov odnos.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 mijenja razvojni studio, odgođen bez novog datuma

Navodi i da su iznijele lažna svjedočanstva te da su putem mijenjale svoju priču i brisale vlastite sporne tweetove koji nisu bili u skladu s onime za što ga optužuju. Pritom ističe da ih ovom tužbom ne želi ušutkati, već čuti njihove kompletne priče o svemu što se dogodilo, kako bi sud na temelju novih dokaza dobio kompletniju sliku. U svojoj tužbi za klevetu Avellone traži i “kaznenu odštetu u iznosu koji bi bio primjeren za kažnjavanje optuženice Barrows ili od nje načinio primjer“.

Često se pravni sustav koristi za ušutkivanje drugih. Ne vjerujem da išta dobro proizlazi iz toga“, navodi Avellone te dodaje: “Ne želim nikoga ušutkati – želim suprotno. Želim da se Karissina i Kellyina priča ne samo čuju, već i povise i želim da govore više o onome što se dogodilo“. S druge strane, kako prenosi Kotaku koji je tražio očitovanje Karisse Barrows, Karissa u izjavi tvrdi da i dalje ostaje pri svojoj priči i pričama drugih žena koje su se oglasile i javno istupile kao žrtve. “Rekle smo istinu. Trenutno ne mogu reći ništa više o ovoj situaciji iz pravnih razloga“, zaključila je.