Prošlo je tek tri dana od bombastične najave da Microsoft kupuje problematični Activision Blizzard u najvećoj transakciji u povijesti multimedijske industrije, a već sad brojni nerazjašnjeni detalji, pretpostavke i predviđanja koja svi imamo vezano uz transakciju i budućnost Xboxa i Activision Blizzarda polako izlaze na vidjelo.

Što će biti s Call of Dutyjem“, “hoće li Activision Blizzardove igre od sad biti ekskluzive za Xbox“, “što je s kontroverznim i utuženim direktorom Activision Blizzarda Bobbyjem Kotickom” te brojna druga pitanja postavljaju si podjednako igrači, gaming mediji i ostatak svijeta, ali i sami zaposlenici Activision Blizzarda. Logično – ta pitanja postavlja i sami Sony

Nema ekskluzivnosti – bar do isteka ugovora

Očekujemo da će se Microsoft pridržavati ugovornih sporazuma i nastaviti osiguravati da Activision igre budu multiplatformske”, izjavio je jučer glasnogovornik Sonyja za Wall Street Journal. Slično je obećao i šef Xboxa Phil Spencer u inicijalnom obraćanju javnosti kad je tek najavljeno da Microsoft kupuje Activision Blizzard, ističući kako je plan nastaviti podržavati sve platforme i zajednice na kojima su Activision Blizzard igre dostupne.

No mnogi su se složili da ta rečenica nije bila u potpunosti jasna: misli li Spencer na mobilne igre, tablete i mobitele ili PlayStation? I opet – što to znači za Call of Duty – pitali su se milijuni igrača i gaming novinara. Kako bi stvari ovoga puta bile puno jasnije, šef Xboxa Phil Spencer jučer se obratio javnosti putem twittera i dodatno  pojasnio stvar.

Imao sam solidan razgovor ovog tjedna s čelnicima u Sonyju. Potvrdio sam našu namjeru da poštujemo sve postojeće ugovore nakon akvizicije Activision Blizzarda i našu želju da zadržimo Call of Duty na PlayStationu. Sony je važan dio naše industrije i cijenimo naš odnos“, kaže Spencer u tweetu. Eto, kratko i jasno, Call of Duty – barem do isteka postojećih ugovora – ostaje i na PlayStationu.

No, istaknut ćemo da to i dalje ne znači “zauvijek” već do isteka postojećih ugovora. Koliko dugo traju trenutno aktivni i davno potpisani ugovori i koliko budućih nastavaka za Call of Duty na više platformi oni podrazumijevaju – nije poznato, no nešto nam i dalje govori da nakon isteka ugovora slijedi malo drugačija pjesma – ona o ekskluzivnosti za Xbox. Živi bili, pa vidjeli.

Call of Duty od 2023. više neće izlaziti svake godine?

U međuvremenu, prema novom izvještaju objavljenom na portalu Bloomberg, čini se da Call of Duty ubuduće neće više izlaziti na godišnjoj bazi kao dosad, a taj novi poslovni plan navodno kreće u akciju od iduće godine. Kako u članku navodi novinar Jason Schreier, prema izvorima iz kompanije, odnosno zaposlenicima bliskima slučaju, u Activisionu se vode razgovori između visokih dužnosnika kompanije o tome hoće li usporiti raspored izdavanja Call of Dutyja.

Vjeruje se, ističe Schreier, da bi više vremena između lansiranja moglo biti upravo ono što je potrebno da serijal oživi bazu igrača nakon što Call of Duty: Vanguard kao posljednja najnovija igra u serijalu nije ispunila prodajna očekivanja, a to bi istovremeno moglo olakšati intenzivno radno opterećenje developera te pružiti Activisionovim internim studijima mogućnost da rade na novim i drugačijim projektima. No, finalna odluka o ukidanju godišnjih izlazaka serijala i dalje nije službeno i konačno donesena te ostaje pitanje hoće li uopće tako i biti.

Dotad, što sve mislimo o cjelokupnoj temi Microsoftove kupnje Activision Blizzarda – prokomentirali smo u novoj jedan-i-pol satnoj epizodi Rebootcasta koju ponovno dijelimo u nastavku: