Jučer smo pisali o tome da je Microsoft službeno ponudio PlayStationu ugovor kojim bi Call of Duty ostao ne Sonyjevoj platformi idućih deset godina, odnosno do 2035. Podsjećamo, Microsoftova planirana akvizicija Activision Blizzarda trebala bi biti finalizirana do 2025. godine

Kako bi dokazali da je njihova kupovina jednog od najvećih izdavača na svijetu zapravo dobra za cijelu industriju, Xboxov šef Phil Spencer danas se pohvalio da ćemo Call of Duty idućih deset godina moći igrati i na Nintendovim konzolama, a bit će dostupan i putem Steama. 

S druge strane, Microsoftov predsjednik Brad Smith rekao je kako će njihova akvizicija omogućiti igranje Call of Dutyja na nikad više platformi u čemu će uživati još više gamera nego dosad. Također je naglasio da kad god Sony želi pregovarati da će s radošću dogovoriti desetogodišnji plan i s njima. 

Naravno (i ovo je samo autorovo mišljenje), treba uzeti u obzir da većinu igrača na Switchu zapravo nije briga za Call of Duty. Activisionova perjanica je uvijek bila u vrhu “klasičnog” AAA koji gura tehnologiju naprijed i želi pružiti jedno od najimpresivnijih grafičkih iskustva u gamingu. Nintendo, kao što svi to znamo, igra po svojim pravilima. I to jako uspješno. Ovo nije nikakav veliki dobitak za Nintendo. Jednako kao što i najava o ostanku COD-a na Steamu ima odjek kao i možebitna velika najava da će COD idućih deset godina biti dostupan na EGS-u ili GOG-u. Call of Duty će uvijek biti dostupan na računalima putem Battle.neta. Lijepo je što će fanovi moći imati još jednu igru u svojoj Steam knjižnici ali to je zapravo to.

Ako ćemo biti iskreni, ovo je Microsoftov igrokaz za institucije Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a kojim žele pokazati kako im stalo do krajnjih potrošača te da je jedini nezadovoljnik u cijeloj priči Sony koji ne želi pristati na desetogodišnji kompromis kao i drugi (Nintendo i Valve) već želi isključivo natjerati vodu na svoj mlin. 

Drama se nastavlja, a loptica je kod Sonyja.