Dolazak proljeća u SAD-u također označava dolazak nove sezone baseballa. Omiljeni američki sport nema velik broj naslova u obliku videoigara, ali najpopularniji i onaj vezan uz najveću profesionalnu ligu i ove godine izlazi baš u vrijeme kada se bacaju prvi pitchevi na stadionima diljem SAD-a. MLB The Show već više od desetljeća slovi kao jedna od najboljih sportskih igara bez obzira na sport pa je fokus i dalje više na održavanju reputacije negoli na revolucionarnim promjenama u serijalu.

NOVA SEZONA, nove nade, nova prilika za razočaranje kad naša ekipa opet podbaci u finalu.

Smallball

Taktika polaganog napretka u ovome sportu kolokvijalno se naziva “smallball“. Momčadi koje tako igraju nisu pretjerano popularne jer ne nude pamtljive trenutke, ali nerijetko postižu značajne uspjehe. Ista strategija mogla bi se povezati s taktikom Sonyjevog studija u San Diegu koji razvija ovaj serijal. Posljednjih nekoliko iteracija postupno je uvodilo minimalne promjene u igri tako da već nekoliko godina nemamo osjećaj da je novi The Show potpuni preokret u odnosu na prethodni nastavak. Takav dojam postoji i ove godine, ali ne zato jer novosti nema već zbog toga što napredci nisu posebno primjetni u bilo kojem pojedinačnom dijelu igre, već su svugdje prisutni u manjim dozama.

Diamond Dynasty je i dalje najsadržajniji dio igre i ponovno očekujemo da će tijekom cijele godine dobivati nove tematske evente i kartice igrača

Sučelje je malo funkcionalnije i brže, grafički detalji su poboljšani tako da rasvjeta i sjene izgledaju prirodnije tijekom utakmica. Igra i dalje prati MLB ligu i sve njene promjene u kadrovima igrača, menadžera i stadiona, uz i dalje značajan naglasak na povijesti igre s dodatkom brojnih igrača iz prethodnih desetljeća te jednim novim/starim stadionom. U gotovo svakom načinu igre ima vrlo sitnih promjena; od menadžerskog simulatora Franchise do polu-narativnog iskustva u March to October, ali temelj igre i dalje je Diamond Dynasty. Tamo igrači mogu kreirati vlastite momčadi te igrati u direktnom okršaju s drugim igračima preko multiplayer liga ili u brojnim singleplayer načinima igre koji omogućavaju otključavanje novih i boljih kartica igrača koji se mogu ubaciti u momčad. Vrlo je jasno da je ovo najveći generator profita za Sony, kao i u drugim igrama sa sličnim sistemima, ali The Show uspijeva to sakriti iza gomile besplatnog sadržaja te redovitim tematskim misijama tijekom cijele godine koje omogućavaju otključavanja posebno jakih kartica bez potrebe za dodatnim plaćanjem. Radi se o jednom od „mekših“ sustava monetizacije u usporedbi s nekim drugim sportskim igrama i svake godine odahnemo kad se uvjerimo da se to nije promijenilo.

SUČELJE ZA PITCHING i dalje daje nekoliko shema kontrola ovisno o tome koliko precizno i detaljno želite upravljati svakim pokretom.

Nova era

Najznačajnija novost za postojeće načine igre svakako je dodatak ženskih opcija u Road to the Show. Način igre u kojemu igrači preuzimaju ulogu pojedinačnog igrača po prvi puta nije ograničen samo na muškarce već je moguće kreirati i žensku igračicu čiju ćemo karijeru graditi od drafta, preko nižih liga do (uz malo sreće) World Series trofeja. Pohvalno je da taj dodatak nije isključivo kozmetičke prirode. U pauzama između utakmica prikazuju se video prilozi koji govore o značajnosti prve žene u najvišim razinama sporta te komentatori ispravno oslovljavaju vašu igračicu. Osim toga, dijalozi s menadžerima, agentima i suigračima i dalje su vrlo bazični, ali prilagođeni su ovisno o tome igrate li s likom muškarca ili žene. Čudni vizualni bugovi i čudna ponavljanja u tim sporednim scenama i dalje su prisutni, pogotovo nakon prvih nekoliko sezona, što upućuje na to da je testiranje obavljeno za prvih nekoliko godina karijere, a nakon toga prepušteno sudbini i netestiranom kodu igre. Međutim, radi se u relativno beznačajnom dijelu igre koji ne utječe previše na ukupno iskustvo. Napredak igrača i dalje se svodi na izbor arhetipa koji pokušavate usavršiti, a interaktivni dio igre je osjetno poboljšan i sada sve pozicije na terenu imaju različitije mini-igre kako bi svaka od njih pružala specifičan dojam igre.

DIAMOND DYNASTY uveo je sezonska ograničenja na neka posebna izdanja kartica kako tijekom sezone ne bi postalo nezgrapno upravljati kolekcijom igrača.

Popravljanje grešaka

Malene promjene u serijalu nastavljaju trend pozitivnog napretka bez golemih skokova ili nepotrebnih eksperimenta

U singleplayer načinima igre nema drastičnih promjena osim novog sadržaja u storylinesima koji su prošle godine dodani kako bi igrače educirali o MLB zvijezdama iz prethodnih desetljeća te Negro liga iz doba kada je rasna segregacija i dalje bila prisutna u profesionalnim ligama. Ovaj dio igre bi u ovom nastavku trebao biti još bolje integriran s Diamond Dynastyjem pa će tijekom godine izlaziti nove priče o povijesnim postignućima manje poznatih igrača, ali i razvikanim imenima koje ćemo moći otključati i koristiti u svojim momčadima. Najveća pozitivna promjena ove godine nije nužno vezana uz sam sadržaj već uz stabilnost multiplayer igre. Koliko god anegdotalno bilo na temelju našeg iskustva, ovo je prva godina da nismo u prvim danima nakon izlaska igre naletjeli na ozbiljnije mrežne probleme. Ispadi iz igre bili su iznimka, kao i loša mrežna sinkronizacija s protivnicima koja je ove godine svedena na minimum. Nadamo se da to nije zbog smanjenog opterećenja servera odnosno slabijeg interesa publike, već pokazatelj da je San Diego Studio konačno izbacio gremline iz svog mrežnog koda nakon tri godine rada na The Showu kao multi-platformskom naslovu.

“YOU’RE OUT!“ viknut će sudac. Ako ne vikne, na sljedećoj utakmicu mu poklanjamo bonove za 20% popusta kod okulista.

MLB The Show 24 trenutno je dostupan na konzolama PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One i Nintendo Switchu.

Recenzentski primjerak igre osigurao izdavač

ROAD TO THE SHOW malo je popravio mehanike igre ovisno o poziciji na kojoj vaš avatar igra pa sada konačno nije dosadno igrati neke pozicije na terenu.

PREZENTACIJA UTAKMICE vrlo je slična onoj koju ćete naći na televizijskom prijenosu, što dodaje na vjerodostojnosti igre

MENADŽERSKE MUKE su ono kada plaćate tristo milijuna dolara za igrače koji slome nogu u prvom tjednu sezone.