Sinoćnji Sonyjev event State of Play u trajanju od dvadesetak minuta, kao što je ranije i najavljeno, većinom je bio fokusiran na igre japanskih izdavača i poneku najavu međunarodnih studija. Nažalost, nije donio najave nekih od najiščekivanijih igara kao što su God of War: Ragnarök ili Final Fantasy XVI, ali fokusirao se na nekoliko premijernih najava igara za PlayStation 4 i PlayStation 5 te nove trailere za ranije najavljene igre, a našlo se tu i najava novog DLC paketa za jednu od ponajboljih prošlogodišnjih ekskluziva i druga iznenađenja.

U nastavku donosimo kompletni pregled svega što je prikazano i najavljeno tijekom eventa u kojem su dominirali najveći japanski izdavači Bandai Namco, Capcom, Konami i Square Enix.

 

Exoprimal

Capcom je otvorio show najavom potpuno novog IP-a, futurističke kooperativne akcijske avanture Exoprimal iz trećeg lica u kojoj je svijet pod napadom dinosaura. Oni će se pojavljivati iz misterioznih portala i napadati naš planet, a igrači će preuzimati uloge heroja u robotskim mechovima. Igrat će se u multiplayeru i to kooperativno u timovima od maksimalno pet igrača. Exoprimal stiže 2023. godine za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S.

 

GhostWire: Tokyo

Tango Gameworks i Bethesda dobili su priliku prikazati još jedan (takozvani pre-launch) trailer za svoju bizarnu paranormalnu akcijsku avanturu koja 25. ožujka izlazi za PC i PlayStation 5 – posljednja Bethesdina igra koja će nakon Microsoftove kupnje biti konzolaška ekskluziva za PlayStation. Novi trailer bio je fokusiran na gameplay i akciju te je dodatni naglasak stavio i na priču u kojoj ćemo se kao protagonist Akito boriti protiv demona iz japanske mitologije uz pomoć duha detektiva KK koji nas je zaposjeo i podario nam nadnaravne magične moći. 

 

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Umjesto ikakvih novosti za Final Fantasy XVI, Square Enix je ususret izlasku ovog spinoffa na Final Fantasy prikazao novi kratki trailer. On je zapravo poslužio kao najava da je na PS Store upravo danas stigao novi demo kroz koji igrači mogu isprobati igru uoči njezina izlaska 18. ožujka. Igra inače dolazi na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S. Iako dolazi i na PC (a baš su jučer objavljeni i PC sistemski zahtjevi), demo je dostupan samo za Xbox te PlayStation 4 i PlayStation 5.

 

Forspoken

Očekivana Square Enixova akcijska avantura, prethodno poznata kao Project Athia, tek prije tri dana odgođena je za pet mjeseci i prebačena sa svibnja na 11. listopad, ali zato smo na sinoćnjem eventu State of Play dobili novi gameplay trailer koji je bio poprilično kul. Gameplay pokazuje interesantne parkour sposobnosti i platformerske sekcije, ali i brojne isječke borbe magijom protiv raznoraznih čudovišta čarobnog svijeta zvanog Athia. Nama Forspoken djeluje jako zabavno i definitivno nam je na listi očekivanijih igara ove godine.

 

Gundam Evolution

Ova igra pod izdavačem Bandai Namco najavljena je već ranije, ali sve dosad trebala je biti samo za japansko tržište. Tako je sinoć na State of Playu najavljeno da igra dolazi i na zapad i to nekad tijekom ove godine. Radi se o kompetitivnom online multiplayer FPS-u u kojem se igra u timovima 6vs6, a što očekivati od Gundama osim golemih mechova, robota, napucavanja i eksplozija, uz neke od klasičnih multiplayer modova iz drugih FPS-ova. Iako će igra imati mrežno testiranje nekad tijekom ovog proljeća, to se, nažalost, ne odnosi na nas već samo na Japan i Ameriku. No po službenom izlasku nekad tijekom 2022. godine igra će biti free to play za PC, PlayStation 4 i PlayStation 5.

 

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection

Ok, na ovu Konamijevu najavu autoru ovog teksta srce je poskočilo od radosti jer je odrastao devedesetih i obožavao Sega Genesis igru Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist i jer se u ovoj sinoćnjoj najavi radi o kul paketu koji objedinjuje 13 klasičnih i zaista starih igara iz serijala TMNT. Od onih koje su bile dostupne samo na arkadnim mašinama, preko igara za NES, Super Nintendo, GameBoy i konzolu SEGA Genesis, bit će ovo fenomenalna kolekcija legendarnih TMNT klasika. Ne očekujte remastere s novom grafikom, ali neke od igara u paketu imat će i novo dodanu podršku za online multiplayer te mogućnosti spremanja pozicija. Paket izlazi nekad tijekom 2022. godine za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch po cijeni od 40 eura, a super je što izlazi baš ove godine, kad na tržište stiže i potpuno nova igra Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge.

 

GigaBash

Ranije najavljeni kooperativni arena kaijū brawler za do četvero igrača, inspiriran klasičnim likovima kao što su Godzilla, Megazord i Ultraman, sinoć je na eventu State of Play dobio okvirni datum izlaska. Ono što znamo je da ova igra malezijskog indie studija Passion Republic Games stiže u prvoj polovici 2022. godine i to za PC, PlayStation 4 i PlayStation 5, a imat će deset različitih Titana i boraca na odabir. Fora je i u tome što će ovaj arena brawler imati i u potpunosti uništive mape, pa će se igrači moći uživjeti u uloge kaijū čudovišta koja se šibaju s drugima i uništavaju sve pred sobom. 

 

Jojo’s Bizarre Adventure: All Star Battle R (remake)

Još jedna bizarna igra koja “bizarno” ima i u svom nazivu, a radi se zapravo o Bandai Namcovom remakeu igre za PlayStation 3 koja je originalno izašla 2013. godine. Klasični je to fighting game koji je inače inspiriran i dugogodišnjom istoimenom anime serijom koja je krenula još kasnih osamdesetih i živa je dan-danas, a sama serija inspirirana je istoimenom mangom. Remake ove tabačine diči se činjenicom da će imati još više boraca, odnosno čak 50 različitih likova iz serijala JoJo’s Bizarre Adventure. Igra je najavljena za ranu jesen 2022. godine kada stiže na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch.

 

Trek to Yomi

Ova očekivana crno-bijela samurajska avantura na kojoj radi Flying Wild Hog (studio zaslužan za serijal Shadow Warrior) pod izdavačem Devolver Digital već nam je neko vrijeme na listi očekivanih igara, a sinoć je dobila novi gameplay trailer. Bit će ovo kao stari samurajski crno-bijeli film, a mi ćemo igrati kao Hiroki, mladi samuraj koji se, suočen s tragedijom, zakleo svom umirućem učitelju da će zaštititi svoj grad i njegove stanovnike od prijetnji. Igra izlazi ovoga proljeća za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S, a bit će dostupna i kroz pretplatu na Game Pass.

 

Returnal: Ascension

Ovo je definitivno bila jedna od interesantnijih najava. Finski studio Housemarque (kojega je prošle godine kupio Sony te su postali dio obitelji PlayStation Studios) najavio je da njihov prošlogodišnji PS5 hit Returnal dobiva DLC ekspanziju Ascension. Ona će u igru donijeti dva potpuno nova moda: jedan je kooperativna multiplayer kampanja za dvoje igrača, a drugi je izazovni survival challenge mod The Tower of Sisyphus. On će biti za samo jednog igrača i imat će sve teže i teže izazove od dvadeset razina u kojima će nas napadati valovi neprijatelja. DLC imena Ascension u igru Returnal dolazi već ovoga mjeseca – 22. ožujka kao besplatni update.

 

The DioField Chronicle

Square Enix je iskoristio priliku da pred sami kraj eventa najavi svoje dvije nove igre. Prva od njih je novi strateški RPG The DioField Chronicle koji podosta podsjeća na serijal Fire Emblem. Bit će to jedinstveni spoj izometrijske strategije i istraživanja iz trećeg lica u velikom predivnom svijetu koji miješa fantasy, srednjovjekovni i moderni setting, a taktička borba će biti na poteze u realnom vremenu. Square Enix obećava duboku imerzivnu priču, razne interesantne likove i novi SRPG na kojem rade veterani japanske gaming industrije. The DioField Chronicle izlazi nekad tijekom 2022. godine za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch.

 

Valkyrie Elysium

Posljednja igra prikazana na eventu State of Play još je jedna potpuno nova i premijerno najavljena igra Square Enixa koja je zapravo nastavak dugogodišnjeg serijala Valkyrie Profile i akcijski RPG s elementima nordijske mitologije. Prva igra u serijalu izašla je još za prvu konzolu PlayStation “davne” 1999. godine, a kasnije je dobila nastavke za PSP, PlayStation 2 i Nintendo DS. Posljednja igra u serijalu izašla je samo za Android i iOS, prvo u Japanu 2016. godine a potom i diljem svijeta 2019., pa će sinoć najavljeni Valkyrie Elysium zapravo biti povratak serijala na velike platforme. Igra stiže nekad tijekom 2022. godine i to za PC, PlayStation 4 i PlayStation 5.