Nezavisni finski razvojni studio Housemarque veteran je žanra oldskul arkadnih igara, a tržište su prošloga mjeseca osvojili fenomenalnom PlayStation 5 ekskluzivom Returnal, ujedno i pravom next-gen igrom te prvom koja je oldskul arkade i roguelike igre lansirala u sferu AAA produkcije.

Upravo taj studio danas je službeno postao član obitelji PlayStation Studios, a vijest o akvizijici i kupnji Housemarquea Sony je objavio putem službenoga PlayStation bloga. “Housemarqueovo nedavno izbacivanje Returnala dokazuje da je to studio s nevjerojatnom vizijom, sposoban stvoriti pamtljive nove igre koje rezoniraju s našom zajednicom“, počinje u blogu Hermen Hulst, poznati šef PlayStation Studiosa.

Ovaj dodatak pojačava kreativnu silu PlayStation Studiosa i jedva čekam vidjeti što budućnost donosi za Housemarque“, zaključio je Hulst, na što se nadovezao i Ilari Kuittinen, suosnivač finskog studija i njegov upravni direktor. “Danas je veliki dan za Housemarque i bio je u nastajanju više od 26 godina. Naše partnerstvo sa Sony Interactive Entertainmentom počelo je s igrom Super Stardust HD na PlayStationu 3. Od tada pa nadalje radili smo igre inspirirane arkadama za sve PlayStation platforme“, počinje Kuittinen u izjavi na PlayStation blogu.

Uz potporu SIE-a i njegovu obitelj studija koji nas podržavaju, zaista možemo izrasti i pronaći svoje mjesto u industriji te pokazati što Housemarque može stvoriti bez ograničenja. Jedva čekamo pokazati svima što spremamo u narednim godinama i nadamo se da ćemo otvoriti put za trajnije uspomene i uzbudljive naslove za sljedećih četvrt stoljeća, pa i dalje“, zaključuje Kuittinen.