Prije godinu dana, točnije, 23. ožujka 2020. prenijeli smo vijest da je poznata kompanija Valve (tvorci Steama i serijala igara Half-Life, Portal, Left 4 Dead, Counter-Strike i Dota) nakon neuspjeha svoje kartaške igre Artifact krenula u izgradnju potpuno nove verzije te igre kako bi ju oživjela i podigla iz pepela. No, sinoć su izbacili vijest da ipak odustaju od projekta kolokvijalno zvanog Artifact 2.0.

Podsjećamo, iako se Artifact (baziran na MOBA igri Dota 2) povodom izlaska još u studenom 2018. godine inicijalno prodavao dobro, kroz narednih nekoliko tjedana bilježio je ogroman i drastičan pad u broju igrača, da bi mjesec dana nakon izlaska izgubio čak 80 posto igrača. Upravo zato Valve je odlučio poraditi na igri i vratiti ju među žive u novom obliku, no u sinoćnjoj objavi na Steamu ističu da igrači više jednostavno nisu zainteresirani. Stoga su odlučili prekinuti ulaganje vremena i novca u daljnji razvoj igre.

Naravno, za sve one zainteresirane koji i dalje žele igrati igru, oba postojeća izdanja Artifacta (uključujući i originalnu verziju, ali i novu nazvanu Artifact Foundry) ostat će dostupni za igranje putem Steama i to potpuno besplatno, no Valve ističe da novo izdanje Foundry nije tehnički ispolirano te da će takvo i ostati do daljnjega, jer od sada pa nadalje više neće dobivati nove gameplay nadogradnje i poboljšanja, stoga budite upozoreni.

Iako smo donekle zadovoljni što smo dostigli većinu naših ciljeva po pitanju igre, nismo uspjeli dovesti brojku aktivnih igača na razinu koja bi u ovom trenutku opravdala daljnji razvoj“, ističu u novoj objavi na Steamu iz Valvea te dodaju: “Zbog toga, donijeli smo tešku odluku da ćemo prekinuti razvoj igre Artifact 2.0 Beta“.

Ukoliko vam to ne smeta, a nekim čudom niste isprobali Artifact i Artifact Foundry (aka Artifact 2.0 Beta), oba izdanja igre dostupna su potpuno besplatno putem Steama na ovome linku.