Poznata kompanija Valve (tvorci Steama te brojnih igara kao što su serijal Half-Life, Portal, Left 4 Dead, Counter-Strike i Dota) krajem 2018. godine na tržište su izbacili svoju online kartašku igru Artifact baziranu na njihovoj izrazito uspješno MOBA igri Dota 2. Iako se Artifact u startu prodavao dobro, kroz narednih nekoliko tjedana bilježio je ogroman i drastičan pad u broju igrača, da bi mjesec dana nakon izlaska izgubio čak 80 posto igrača.

Sada putem Steam stranice igre stiže kratka obavijest da Valve planira ponovno oživjeti Artifact i iz pepela originalnog izdanja izgraditi potpuno novu igru, koju čak interno u studiju zovu Artifact 2. Osim spomenute kratke najave putem Steam stranice igre, više informacija dolazi od samog šefa Valvea, legendarnog Gabea Newella, koji je u intervjuu za časopis Edge podijelio nešto više detalja.

Artifact je bio interesantan neuspjeh u svom prvom izdanju. Bili smo iznenađeni. Mislili smo da je to zaista snažan proizvod“, počinje Gabe Newell u intervjuu za Edge te dodaje: “Napravili smo eksperiment, dobili negativan rezultat i sad moramo vidjeti jesmo li išta naučili iz njega, stoga ćemo pokušati ponovno“. Objasnio je i da tim koji stoji iza igre razmatra sve što je pošlo krivo s originalnom verzijom te da slušaju feedback igrača.

Dakako, s obzirom da je originalna verzija igre Artifact i dalje “live” te ju određeni broj igrača i dalje igra, u samoj obavijesti na Steamu iz Valvea ističu kako će igrači uskoro zamijetiti određene promjene te da kreće testiranje sistema i infrastrukture za novu verziju igre, ističući kako to neće ometati trenutnu verziju koja je dostupna igračima.

U ovom trenutku nisu poznati nikakvi drugi detalji o rebootu Artifacta, no iz Valvea obećavaju da nas više informacija očekuje ubrzo nakon sutrašnjeg konačnog izlaska igre Half-Life: Alyx.