Izgleda da Valveu ipak ovih dana ne ide najbolje, barem kad se radi o njihovoj novoj nedavno izašloj kartaškoj igri Artifact. Naime, igra je izašla na tržište prije dva tjedna, a već sada je izgubila čak 80% svojih igrača.

Jasno je na koju kartu (hehe) su u Valveu igrali s Artifactom: na igri je radio Richard Garfield, legendarni tvorac legendarne kartaške igre Magic: The Gathering, a sama igra je svojevrsni spinoff planetarno popularne MOBA igre Dota 2, od koje posuđuje bogati svijet te ga kombinira sa strateškom, kompetitivnom igrivošću.

No čini se da ni ta dva ključna faktora nisu bili dovoljni da na duže staze zadrže ogroman broj igrača. Naravno, vrlo je vjerojatno da je prvotni val igrača Artifactu prvenstveno prišao zbog činjenice da je ovo prva Valveova igra nakon dugog niza godina, ali sigurno je da je privukla i fanove samoga kartaškog žanra.

Ipak, kartaške igre nisu Half-Life 3 i nisu novi Counter Strike, pa se tako Artifact sada suočava s gubitkom ogromnoga broja igrača.

Steam Chartovi i statistike kažu da je igra povodom izlaska imala čak 60,740 istovremenih igrača te je u tome trenutku bila među top 5 igara po broju igrača na Steamu. U posljednjih 24 sata broj igrača je, ipak, pao na 11 tisuća a sada je i ispod toga. Krivulja je, nažalost, silazna, što Steam Charts vizualno i pokazuje.

Hoće li Artifact s vremenom uspjeti ponovno privući svu tu publiku i nekako ih natjerati da zaigraju na duže staze, ostaje vidjeti, no valja napomenuti da sama igra baš i nema dobre ocjene na Steamu te je u ovome trenutku njezina ukupna opisna ocjena – samo prosječni “Mixed” rating.