Vjerujemo kako je velika većina igrača na svijetu barem jednom u životu čula za famozni “Konami Code” – najpoznatiju šifru u povijesti videoigara. Nažalost, njezin tvorac, japanski dizajner videoigara Kazuhisa Hashimoto preminuo je jučer u 62. godini života. Vijest o tome putem twittera je prenio Yuji Takenouchi, poznati japanski skladatelj i dizajner zvuka (Demon Souls, Dark Souls, D4: Dark Dreams Don’t Die), a izražavanju sućuti pridružuju se igrači iz cijeloga svijeta.

U čast Hashimotou, prisjetimo se samoga Konami Codea i njegova doprinosa industriji videoigara. Ukoliko niste upoznati s njime, sastoji se od niza pritisaka gumba na kontroleru, a taj niz glasi ovako: ↑ ↑ ↓ ↓ ← → ← → B A (Start). Hashimoto je taj kod prvi puta primijenio u Konamijevoj igri Gradius iz 1986. godine i to na originalnoj konzoli NES (Nintendo Entertainment System), dok je testirao igru i smatrao ju preteškom. Stoga je stvorio šifru koja će igraču automatski otključati kompletni set nadogradnji koje bi inače morao skupljati postepeno kroz cijelu igru.

Iako nije imao originalni plan šifru ostaviti u igri, ona je tamo zabunom ostala, no razvojni studio odlučio ju je ne ukloniti kako ne bi prouzrokovali neočekivane bugove. Takozvani “Konami Code” kasnije je postao neizostavni dio popularne kulture i našao se u brojnim drugim igrama raznih studija, kao što su serijali Contra, Castlevania, Teenage Mutant Ninja Turtles, Metal Gear Solid, Silent Hill, BioShock, Borderlands i hrpetina drugih igara od osamdesetih pa sve do danas (da, uključujući i Fortnite), ali čak i u drugim medijima i sadržajima van industrije videoigara, od filmova, serija, glazbe i web stranica do raznoraznih aplikacija.

Stoga danas odvojite pet minuta, odaberite igru po vašem izboru za koju znate da sadrži Konami Code i ukucajte ga u čast preminuloj legendi Kazuhisu Hashimotou.