Što god mislili o Xbox ekskluzivnom serijalu Crackdown i njegova tri nastavka od kojih posljednji iz 2019. godine, unatoč Terryju Crewsu, nije ostvario neki veći uspjeh zbog prevelikih očekivanja a premalo razlike u odnosu na prethodne dvije igre uz zastarjeli gameplay dizajn i otvoreni svijet iz ere Xboxa 360, nedvojbeno je da se radi o jednom od važnijih Xbox serijala i ekskluziva čiji tvorci sada rade na sasvim novoj igri pod Microsoftovim first-party kišobranom Xbox Game Studios.

Vijest o tome izvorno je prenio portal Tech4Gamers (hvala, GamesRadar) koji ističe kako se očigledno radi o velikom novom projektu ekskluzivnom za Xbox, a projekt je potajno u aktivnoj izradi već gotovo tri godine. Iako se još uvijek ne zna o kojoj igri se radi, ekipa portala Tech4Gamers pretpostavlja da je to novi nastavak serijala Crackdown. Tako su prokopali po Twitteru i LinkedIn profilima nekolicine bivših developera, redatelja i game dizajnera igre Crackdown 3 te saznal da tri istaknuta člana tima svi redom navode kako upravo rade na novom nenajavljenom projektu.

To su Mark Simon – direktor dizajna na igrama ReCore i Crackdown 3 koji na LinkedInu ističe kako na novom projektu radi još od 2017. godine, zatim Dave McCrate, viši producent igara KI i Crackdown 3 koji se novom projektu pridružio u lipnju 2019. godine te James Goddard, nekadašnji direktor dizajna na Xbox ekskluzivama Ryse: Son of Rome, Crackdown 3 i Buffy the Vampire Slayer koji na novom projektu radi od rujna 2019.

Zbog činjenice da je za sva tri developera poveznica Crackdown 3, logično bi bilo pomisliti da je njihov novi projekt upravo Crackdown 4 kao iduća velika Xbox ekskluziva. No radi li se o nečemu sasvim novom, zasad ostaje za vidjeti. Ono što znamo je da iako je na svakom nastavku Crackdowna radio drugi studio, Microsoft i dalje posjeduje prava na IP i licencu serijala Crackdown, pa bi novi Crackdown i imao smisla.

Tako je, primjerice, na prvoj igri radio Realtime Worlds, na dvojci Ruffian Games kojega je 2020. godine kupio Rockstar te su tada postali Rockstar Dundee, a na trojci je radio Sumo Digital kojega je 2021. godine kupila kineska gaming megakorporacija Tencent.

Što god bila ta nova igra, jedno je sigurno: bit će to još jedan uzbudljiv dodatak nizu velikih Xbox ekskluziva iz ruku značajnih studija koje je Microsoft okupio pod kišobranom Xbox Game Studios. Dok su na tržište tijekom prošle godine stigli Halo Infinite, Forza Horizon 5 i Microsoft Flight Simulator, samo ove 2022. godine tek trebaju izaći Bethesdin svemirski RPG Starfield i Arkaneova multiplayer pucačina Redfall, a u izradi su i Fable 4, State of Decay 3, Senua’s Saga: Hellblade II, STALKER 2: Heart of Chornobyl, Obsidianov fantasy RPG Avowed i mnoge druge igre.