Višestruko nagrađivana i mnogim RPG fanovima omiljena igra The Witcher uskoro nam dolazi na „male“ ekrane, a na seriji radi ni manje ni više nego iznimno popularni Netflix.

Nekima će možda biti zanimljiva činjenica da poljski studio CD Projekt RED, tvorac Witcher igara, ipak nema veze sa serijom ali to je svakako i za očekivati. „CD Projekt RED nije uključen u ovo. Želimo sve najbolje ovom projektu i željno iščekujemo gledati seriju na Netflixu“ – rekao je predstavnik studija. No zato će, pak, originalni autor Witcher sage i prvih 8 knjiga imati ulogu kreativnog konzultanta na seriji. Mnogima (ako ne i svim) fanovima Witchera već je poznato da Witcher prvotno nije ni stekao slavu kao videoigra, već kao niz knjiga poljskog autora Andrzeja Sapkowskog, nastalih još krajem 80ih i tijekom 90ih godina. Romani Witcher sage bave se, naravno, witcherima – pojedincima koji su stekli nadnaravne moći i žive od lova na raznorazna čudovišta. Kroz godine, serijal Witcher knjiga stekao je brojne fantasy fanove diljem svijeta i preveden je na više od 20 jezika, pa ni ne čudi činjenica da je igra takve tematike imala također ogroman uspjeh.

Svojevremeno kad je ekipa iz CD Projekt RED-a prišla Sapkowskom kako bi kupila prava na Witchera, Sapkowski nije vjerovao u uspjeh igre te nije pristao na ugovor koji bi mu donosio postepenu zaradu od prodaje igara, već je odmah tražio isplatu određene svote za otkup prava. Naravno, danas znamo kako je to bio potpuno krivi potez, obzirom da su se Witcher igre prodale (i još uvijek se prodaju) u velikoj količini primjeraka i da su postigle ogroman uspjeh, a Sapkowski od toga poslije nije dobio ništa. Također je sada već poznato i da unatoč velikoj zaradi i uspjehu koji su igre ostvarile, Sapkowski i dalje nema pretežito visoko mišljenje o Witcher igrama. U jednom od nedavnih intervjua rekao je kako smatra da su njegovi romani popularizirali igre, a ne obrnuto, te da su ga igre koštale prodaje knjiga.

No, ovo će konačno biti prilika da originalni autor Witchera napokon sudjeluje u novim pričama o Witcheru, izuzev knjiga, a TV serija je idealan oblik za to, koji će biti dostupan svima putem Netflixa.

„Andrzej Sapkowski stvorio je bogat i pamtljiv svijet, istovremeno čaroban i poznat. Uzbuđeni smo što ćemo donijeti [ovu priču] članovima Netflixa diljem svijeta“, rekao je Erik Barmack, potpredsjednik za međunarodni sektor Netflixa. Sapkowski je također komentirao situaciju i ovu novu suradnju, rekavši: „Oduševljen sam što će Netflix raditi adaptaciju mojih priča i ostati vjeran izvornom materijalu i temama o kojima sam pisao više od trideset godina“.

Što se tiče same priče, zasad još nije poznat nijedan konkretan detalj o scenariju serije ni datumu izlaska. Ne zna se također ni hoće li svima omiljeni Geralt imati ulogu u svemu, no imamo nekoliko okvirnih informacija. „Priče Witchera prate nekonvencionalnu obitelj koja se okupila u borbi za istinu u opasnom svijetu. Likovi su originalni, zabavni i konstantno iznenađuju, a mi ne možemo dočekati da ih oživimo na Netflixu, savršenom domu za inovativne priče“ – rekli su izvršni producenti Sean Daniel i Jason Brown. Osim njih, mali hint dala je i poljska produkcijska kuća za vizualne efekte Platige Image, koja će također raditi na seriji. „Ove knjige imaju moralnu i intelektualnu dubinu koja nadilazi žanr. To je priča o današnjici i današnjim izazovima, skrivenima ispod fantazijskog pokrova. To je priča o nama, o čudovištu i heroju u našim srcima“ – naglasili su izvršni producenti Baginski i Jarek Sawko, govoreći kako se srž knjiga neće izgubiti u televizijskoj adaptaciji Witchera.