I dok čekamo da poznati poljski razvojni studio CD Projekt RED na tržište napokon izbaci Cyberpunk 2077 te da (također poljski) studio Techland napokon dovrši Dying Light 2, u međuvremenu stiže vijest da se nekolicina veterana oba spomenuta studija odvojila i oformila vlastiti studio pod nazivom Starward Industries, a njihova prva igra bit će The Invincible.

Novi studio, iskusni developeri

Iako se vijest o novom studiju proširila tek danas, Starward Industries zapravo je osnovan prije dvije godine u Krakowu u Poljskoj, a u ovom trenutku sastoji se od 12 zaposlenika. Osnivač i direktor studija je Marek Markuszewski, nekadašnji viši producent iz studija CD Projekt RED koji je radio na igrama Witcher 3 i Cyberpunk 2077, a pridružio mu se i CDPR-ov nekadašnji viši programer Daniel Betke, koji u novom studiju obnaša ulogu tehničkog direktora, te Sebastian Spłuszka, environment artist.

Iz razvojnog studija Techland ekipi iz CDPR-a pridružio se Wojciech Ostrycharz, koji u novom studiju obnaša ulogu art direktora, a glavni level dizajner je Michał Lorczak, također prethodno iz Techlanda te još nekolicina  developera, a prethodno su se proslavili igrama Dead Island i Dying Light. Napomenut ćemo da smo kratkim pregledom LinkedIn profila trenutnih zaposlenika novog studija Starward Industries uočili i da su mnogi od njih prethodno radili i u studiju Bloober Team – još jednom sada već podosta poznatom poljskom studiju koji se proslavio horor igrama Layers of Fear 1 i 2, Blair Witch i Observer i koji uskoro na tržište izbacuje inovativnu next-gen horor avanturu The Medium.

Retro-futuristički SF triler The Invincible

Što se tiče njihove prve i tek najavljene igre, The Invincible će biti SF retro-futuristički triler iz prvoga lica smješten na vanzemaljski planet, a igrat ćemo kao svemirski istraživač i znanstvenik na misterioznoj misiji pronalaska izgubljene posade našeg broda. Retrofuturizam na kakav smo navikli iz, npr. Aliena, očitovat će se u činjenici da, iako je tehnologija igrinog svijeta budućnosti uznapredovala, digitalna revolucija nije se dogodila te je sva tehnologija analogna, od dronova do autonomnih robota, a u pozadini svega je stvarni povijesni događaj Hladnoga rata koji je još uvijek u tijeku.

Studio Starward Industries obećava da nas, uz predivnu i najmoderniju grafiku, vizuale i art upogonjen Unreal Engineom, čeka i izrazito imerzivan gameplay sa snažnim naglaskom na nelinearnu (i isključivo singleplayer) priču koju će direktno oblikovati igračevi odabiri, odnosi s likovima i vještine uvjeravanja. Sama priča igre direktno je inspirirana istoimenom knjigom iz 1964. godine, kultnim SF klasikom izrazito poznatog i hvaljenog poljskog pisca, filozofa i futurologa Stanisława Lema

The Invincible bi trebao izaći 2021. godine za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X, a iako u ovom trenutku nema nikakav trailer (osim jedne pjesme iz igrinog soundtracka podijeljene na novo otvorenom YouTube kanalu studija), nekoliko screenshotova iz igre možete naći u gore podijeljenom tweetu i na igrinoj službenoj Steam stranici, na kojoj ju je od danas moguće dodati na wishlistu. Mi jedva čekamo saznati i vidjeti više, a vi?