Iako su mnoge industrije, poslovne grane, pa i ljudski životi – osjetili izrazito negativan utjecaj pandemije koronavirusa, jedno je sigurno – gaming industrija i broj angažiranih igrača na svim platformama te je kobne godine značajno porastao. Izrazito pozitivan ishod 2020. godine zabilježio je i sinoć prenio Valve, vlasnik najpoznatije PC platforme Steam, koja sada broji više od 120 milijuna aktivnih korisnika i igrača na mjesečnoj bazi.

Osim činjenice da su u broju aktivnih mjesečnih korisnika sada prešišali PlayStation (102 milijuna mjesečnih aktivnih igrača) i Xbox (90 milijuna), Valve u novoj objavi prigodno nazvanoj “Steam – 2020 Year in Review” ističe i nekoliko drugih interesantnih statističkih podataka, poput informacije da se na Steamu dnevno igra 62.6 milijuna igrača, dok svakoga mjeseca igre kupuje čak 2.6 milijuna novih kupaca.

Steam je ove godine oborio vlastiti rekord te broj aktivnih mjesečnih igrača podignuo s prošlogodišnjih 95 milijuna na više od 120 milijuna

Podijelili su i statistike vremena provedenog igrajući u odnosu na 2019. – generalno mirnu godinu kada se svijet činio ljepšim mjestom i dok “lockdown” nije bio riječ koju ćemo svi mi izgovarati tako olako. Tako su igrači na Steamu tijekom 2020. godine proveli 50.7% više sati u igrama nego 2019. godine, a broj kupnji igara u 2020. porastao je za 21.4% u odnosu na 2019. godinu.

S obzirom da je Steam ove godine u sklopu raznoraznih festivala i zamjenskih digitalnih eventova, generalno nazvanih Steam Game Festival, omogućavao i igranje čitavog niza demo igara, značajne brojke ostvarene su i u tom pogledu. Sveukupno, bilo je 8.8 milijuna aktivacija demo igara: 0.6 milijuna tijekom proljetnog izdanja Steam Game Festivala, 3.1 milijun tijekom ljetnog te 5.1 milijun aktivacija demo igara tijekom jesenskog izdanja.

Besplatna demo izdanja nadolazećih igara bila su odličan način za privlačenje igrača, a samim igračima nudila su najbolji način procjene žele li po izlasku kupiti neku igru ili ne

Sve gore navedeno samo su neke od najinteresantnijih brojki i statistika koje je Valve podijelio vezano uz uspješnu 2020. godinu na Steamu, a puno više informacija možete pronaći putem njihove službene objave na ovome linku.