Na sinoć održanom livestream eventu i gaming festivalu Warhammer Skulls 2022 stigla je hrpa novosti o brojnim novim i nadolazećim igrama iz univerzuma Warhammer i Warhammer 40,000. Uz već poznate i ranije najavljene igre kao što su kooperativni Warhammer 40,000: Darktide koji je sinoć dobio novi cinematic trailer te Warhammer 40,000: Space Marine 2 koji je dobio novi “behind the scenes” pogled, najavljene su čak tri nove igre različitih žanrova.

Warhammer 40,000: Rogue Trader

Tako je stigla najava za Warhammer 40,000: Rogue Trader, potpuno novi klasični RPG, ujedno i prvi ikad cRPG u univerzumu serijala Warhammer 40,000 koji je sinoć premijerno najavljen za PC i konzole. Rogue Trader izlazi nekad tijekom 2023. godine, a na njemu radi razvojni studio Owlcat Games – studio koji se proslavio odsličnim cRPG serijalom Pathfinder

Warhammer 40,000: Rogue Trader tako će nas staviti u ulogu kapetana svemirskog trgovačkog broda koji će istraživati svemir i rubna područja do kojih seže Imperium. Ondje ćemo trgovati s raznim vanzemaljskim rasama, putovati svemirom i skupljati izgubljenu tehnologiju. Moći ćemo biti gusari, osvajači ili kolonisti, a s obzirom da u univerzumu Warhammera ništa ne ide miroljubivim putem, igra će u maniri drugih klasičnih RPG-ova imati borbu na poteze i mnoštvo istraživanja te ćemo na raspolaganju imati i nekoliko kompanjona koje ćemo moći regrutirati u svoj tim.

Studio obećava da će Warhammer 40,000: Rogue Trader biti jedinstvena avantura puna raznolikih likova, nelinearnih misija i questova te značajnih odluka koje će oblikovati ishod igre. 

Warhammer 40,000: Boltgun

I dok će Rogue Trader biti prvi klasični RPG u univerzumu Warhammera, Boltgun, pak, puca (hehe) na totalno drugačiju publiku – onu koja je pucačine igrala na PC-ju ranih devedesetih. Tako je kroz izrazito nostalgični najavni trailer u suradnji s izdavačem Focus Entertainment najavljena pucačina iz prvog lica Warhammer 40,000: Boltgun koja doslovno izgleda kao nešto modernija verzija nekih od najpoznatijih oldskul pucačina kao što su Doom, Duke Nukem, Hexen, Blood i mnoge druge igre.

Boltgun u principu pripada žanru modernih retro pucačina koje su snažno oživjele tijekom proteklih nekoliko godina, a ako ste tijekom posljednjih nekoliko godina u vrijeme ljetnih gaming sajmova pogledali ijedan PC Gaming Show, bit će vam potpuno jasno o kakvoj se igri radi. Onoj čiji vizuali koji koriste moderne tehnike osvjetljenja i efekata, ali uz likove i okoline u obliku piksel artastih 2D spriteova u 3D okruženju. Tu je i gomila metaka, krvi i nabrijane metal glazbe te obilje nostalgije i brzopotezne akcije.

Na igri radi razvojni studio Auroch Digital koji inače radi tabletop i mobilne igre, a tijekom posljednjih nekoliko godina specijalizirali su se i u izradi strateških igara, management simova te adaptacija board gameova u digitalne igre za PC i konzole. Njihova nova igra Warhammer 40,000: Boltgun izlazi nekad tijekom 2023. godine za PC (Steam), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch.

Warhammer 40,000: Warpforge

Treća sinoć premijerno najavljena igra ima znatno usmjereniju nišu i gađa na specifičnu publiku igrača koji vole digitalne kartaške igre jer spada u žanr CCG (engl. collectible card game). Warhammer 40,000: Warpforge će tako biti free to play kartaška igra koja sadrži brzopotezne bitke s poznatim herojima i zlikovcima te svim velikim frakcijama iz univerzuma Warhammer 40,000. Igrači će na raspolaganju imati singleplayer kampanju, ali i online multiplayer mečeve s drugim igračima.

Na igri radi razvojni studio Everguild (poznat po mobilnim igrama Drakenlord i iznimno uspješnom Horus Heresy: Legions) koji u službenom opisu igre ističe kako će ključne značajke igre Warpforge biti strateški gameplay, brojni raznoliki inovativni modovi igranja te predivni art stil. Igrači će, naravno, morati graditi svoj špil karata te kroz brojne misije i okršaje napredovati kroz draft i kompetitivne modove koji će uključivati i vremenski ograničena natjecanja s jedinstvenim setovima pravila.

Za razliku od Rogue Tradera i Boltguna, Warhammer 40,000: Warpforge će prilikom inicijalnog izlaska 2023. godine stići prvo na PC, a tek kasnije tijekom te godine stižu i izdanja za druge platforme.

Ostale najave

Kao što smo već ranije spomenuli, sinoćnji livestream event i festival Warhammer Skulls 2022 donio je čak nekoliko najava različitih igara, a pored tri iznad istaknute potpuno nove igre, ostale najave bile su vezane uz već postojeće igre iz univerzuma Warhammer. 

Tako je stigla najava da strateška igra Total War: Warhammer III poznatih razvojnih studija Creative Assembly i Feral Interactive dobiva dugo očekivani mod Immortal Empires koji spaja sve dosad igrive mape u jednu veliku. Bit će to dosad najveća kampanja u jednoj takvoj igri, a novi mod stiže u otvorenu betu koja se na tržištu očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Uz Total War: Warhammer III istaknut ćemo još i šašavu igru Warhammer 40,000: Shootas, Blood, & Teef koja je sinoć dobila novi trailer i datum izlaska. Radi se o jedinstvenom singleplayer/multiplayer run & gun platformeru koji doslovno funkcionira kao legendarni serijal Metal Slug (ili bilo koja od oldskul arkadnih run & gun igara kao što su Contra, Shock Troopers i mnoge druge).

Warhammer 40,000: Shootas, Blood, & Teef izlazi 20. listopada za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch, a najbolje od svega je što je na Steam sinoć stigao igrin novi besplatni demo koji donosi novi level, novu igrivu klasu i podršku za online kooperativni multiplayer za do tri igrača.