Direktor PlayStation Worldwide Studiosa Hermen Hulst otkrio je da Sony u aktivnom razvoju za PlayStation 5 ima više od 25 igara, a gotovo pola od toga potpuno su novi IP-ovi i igre koje nemaju veze s nijednim postojećim serijalom i franšizom.

Vijest o tome dolazi putem velikog intervjua kojega je portal Wired održao s Hulstom povodom šest mjeseci od izlaska PlayStationa 5, no uz čitav niz informacija koje je Wired saznao i izvukao iz nekadašnjeg glavnog čovjeka studija Guerrilla Games (Horizon Zero Dawn), najinteresantnija informacija tiče se upravo Sonyjevih nadolazećih igara.

Naravno, Hulst u intervjuu ističe da se ne radi isključivo o igrama njegovih first-party internih studija, već i o third-party studijima, čije igre će biti izdane pod kišobranom PlayStation Studios (primjeri su tek nedavno izašli Returnal finskog studija Housemarque i Sackboy: A Big Adventure, razvojnog studija Sumo Digital).

Ključna riječ je “raznolikost”, ističe Hulst te dodaje da bliska budućnost na PlayStation 5 donosi igre iz različitih regija, različitih žanrova te uključuje velike AAA naslove, ali i indie igre nezavisnih studija, kao što je tek nedavno oformljeni Haven Entertainment Studios veteranke industrije videoigara – Jade Raymond, koja je u ožujku napustila Google Stadiu te sada sa svojim novim studijom radi na još neimenovanoj multiplayer ekskluzivi za PlayStation.

Mnoge od tih 25 i kusur igara, koje su trenutno u aktivnom razvoju, već su nam poznate, pa se tu na popisu nalaze Kena: Bridge of Spirits razvojnog studija Ember Lab, Guerrilla Gamesov nastavak Horizon Forbidden West i nadolazeći God of War Ragnarok (o kojemu smo već pisali danas, kada se iz pouzdanih izvora saznalo da je igra navodno odgođena na 2022. godinu). Tu je i već nedavno spomenuti remake igre The Last of Us za PlayStation 5, ali i službeno potvrđene igre kao što su Forspoken (igra koja je donedavno nosila ime Project Athia), zatim GhostWire: Tokyo i mnoge druge.

No, moramo priznati da se još više radujemo činjenici što je od tih “više od 25 nadolazećih igara” gotovo pola zasada potpuno nepoznato te su potpuno novi IP-ovi. Nadamo se da ćemo za barem neke od njih saznati uskoro, potencijalno već tijekom ovoga ljeta, kada će se i ove godine u potpunosti digitalno odvijati brojni gaming eventovi i sajmovi.

Podsjećamo, nakon godinu dana pauze, u lipnju se odvija digitalni E3 2021, no tu su i drugi live eventovi kao što su IGN-ov Summer of Gaming, zatim Future Games Show, Summer Game Fest i mnogi drugi.