Nova nadogradnja u The Sims 4 donijela je malenu, ali jako važnu promjenu u igru: više nema spolnih i rodnih ograničenja pri kreiranju lika.

Kao što je Neil Armstrong rekao onog puta, ovo je mali korak za update notes, veliki za igraću industriju. The Sims nude veliku količinu izbora pri kreiranju lika, a od sada će taj izbor biti još veći: iako još uvijek morate odabrati hoće li vaš Simljanin biti muškarac ili žena, to vam više neće ograničavati izbor. Možete odabrati bilo koju tjelesnu građu, animaciju hodanja, glas ili frizuru, a imate i pristup svoj odjeći i dodacima. Preko 700 predmeta koji su prije bili rodno ograničeni na muške ili ženske Simljane sada su dostupni svima.

“The Sims je igra napravljena od strane raznolikog tima za raznoliku publiku, i jako nam je važno da igrači/ce budu kreativni/e i da se mogu izraziti u našim igrama,” rekli su iz Maxisa. “Želimo omogućiti igrači/cama da naprave likove s kojima se mogu poistovjetiti.”

Iako su realni prikazi različitih rodnih i spolnih orijentacija u videoigrama još uvijek predmet žestoke rasprave, serijal The Sims je od prve igre igračima dozvoljavao ljubavne veze s likovima istog spola, iako su istospolni brakovi u svijetu Simsa “ozakonjeni” tek u Sims 3.

Customizacija koja nije ograničena spolom nije novost: vidjeli smo je u Saints Rowu i (djelomično) u Dragon Age: Inquisitionu, a u Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear razvojni studio Beamdog okušao se u prikazivanju transrodnog NPC-a. Ipak, svaki korak, koliko god malen bio, je bitan.