Mnoge je iznenadila vijest kada je početkom lipnja najavljeno da će horor igra i PC/next-gen Xbox ekskluziva The Medium poljskog studija Bloober Team ipak doći na PlayStation 5. Od tada znamo da igra na Sonyjevu konzolu dolazi ovoga rujna i da će koristiti napredne značajke kontrolera DualSense, ali sve do sad nismo znali kako će se to točno odražavati na gameplay.

Podsjećamo, The Medium, snažno inspiriran serijalom Silent Hill, jedinstvena je avantura koja na dosad neviđeni način koristi snažni hardver Microsoftove konzole Xbox Series X, prikazujući dva potpuno odvojena svijeta renderirana istovremeno na jednom ekranu. Poljski studio Bloober Team danas je objavio novi video koji je specifično napravljen da bi napokon objasnio kako će igra koristiti napredne značajke kontrolera DualSense i zbog toga na PlayStationu 5 nuditi još imerzivnije iskustvo nego na Xboxu Series X.

S obzirom da u igri igramo kao protagonistica i vidjelica Marianne koja pomoću nadnaravnih osjetila i psihičkih moći može vidjeti što se događa u paralelnom nadnaravnom i zastrašujućem univerzumu (preslici stvarnog svijeta), upravo će DualSense, kažu iz Bloobera, biti ekstenzija naših osjetila i pratiti nas dok putujemo i istražujemo dvojnu stvarnost igre.

Kao i druge igre za PlayStation 5, The Medium će koristiti adaptivne triggere kontrolera DualSense. Ovdje će se, primjerice, koristiti za Spirit Blast, snažno pražnjenje spiritualne energije, pa će triggeri pružati sve manje otpora što dulje punimo Spirit Blast. Haptičko sučelje i vibracije kontrolera simulirat će jedinstveni osjećaj energije koji će ispuštati Spirit Shield, svojevrsni energetski štit koji Marianne može koristiti u igri kako bi se zaštitila od napada moljaca. 

Također, zahvaljujući haptičkom sučelju i vibracijama, osjetit ćemo kako se svaki od moljaca zabija u i leti pored Marianne iz svih smjerova, što bi zaista trebalo potaknuti još dublju imerziju. No, bit će još puno izrazito kul značajki, kao što je pulsiranje kontrolera DualSense u skladu s otkucajima srca u trenucima kad pritiskom gumba moramo zadržati dah kako bismo se sakrili od strašnog neprijatelja, a zahvaljujući vibraciji, točno ćemo osjetiti koliko nam je vremena ostalo prije nego Marianne ostane bez daha.

Sve to samo je dio onoga kako će The Medium na PlayStationu 5 koristiti napredne značajke DualSensea za postizanje neviđene razine imerzije, pa još više detalja o touch i motion kontrolama te zaista jedinstvenom korištenju svjetla i zvučnika na kontroleru – pogledajte iznad podijeljeni video. Igra na PlayStation 5 stiže 3. rujna ove godine.