Novi Telltale Games posjeduje svu imovinu, zaštitne znakove, tehnologiju i intelektualna vlasništva nekadašnjeg studija, s izuzetkom nekoliko licenciranih igara

Još od jeseni prošle godine javno je bilo obznanjeno kako se hvaljeni studio Telltalte Games, koji se proslavio igrama kao što su epizodne avanture The Walking Dead i The Wolf Among Us (a prethodno i Tales of The Monkey Island, Sam & Max te mnoge druge) neslavno zatvorio nakon niza otkaza, financijskih problema i teškoća s izrazito lošim menadžmentom i vodstvom studija. Ovih, pak, dana stiže pomalo nevjerojatna vijest: američka kompanija LCG Entertainment, pod vodstvom veterana gaming industrije, kupila je prava na ime Telltale Games i na nekoliko njihovih igara te ponovno otvaraju studio pod istim imenom.

Valja napomenuti kako nijedan od članova, koji preuzimaju vodstvo novo oformljenog studija Telltale Games, prethodno nisu radili u Telltaleu, no to ne znači da nemaju dobru pozadinu u industriji. Naime, kako navodi portal Business Wire, vodstvo novoga Telltalea preuzimaju Jamie Ottilie i Brian Waddle.

Naravno, pretpostavljamo da vam spomenuta imena nisu nužno poznata. Ottilie posljednjih devet godina obnaša ulogu direktora studija Galaxy Pest Control, većinom poznatog po licenciranim mobilnim igrama kao što su Duck Dynasty, Hotel Transylvania 2, Power Rangers Legends, Q*Bert Rebooted i druge, a Waddle je karijeru u gaming industriji “ispekao” kao prodajni i marketinški stručnjak te kasnije predsjednik marketinških odjela poznatog Intelovog, a kasnije Microsoftovog game enginea Havok.

Sada je gotovo sigurno: ipak ćemo dobiti nastavak igre The Wolf Among Us!

Povratak (nekih) Telltaleovih serijala igara, ali i nove igre

Vjerujemo da vam tehnički i poslovni detalji (poput činjenice da je za ovaj pothvat kupnje Telltalea kao investicijski izdavački partner poslužila kompanija Athlon Games uz čitav niz drugih investitora) nije pretežito zanimljiva, već vas (kao i, između ostalog, i nas) zanima što sve ovo točno znači za sve te Telltaleove igre koje ste voljeli igrati te ste mislili da očekivani nastavci nikada neće doživjeti svjetlo dana.

Prvo što možemo reći je da će fanovi nekih od Telltaleovih igara definitivno spavati mirno. Naime, novo oformljeni studio uspio je osigurati prava na nekoliko igara iz pozamašnog kataloga bivšeg studija Telltale Games, neke od kojih su, barem koliko je zasada poznato, The Wolf Among Us, Batman i Puzzle Agent. Da, dobro ste pročitali: ako sve ispadne kako treba, novi Telltale Games radit će na nastavku igre The Wolf Among Us, ali isto tako i ponovno pustiti u prodaju neke Telltaleove igre koje su zbog ovog ili onog razloga uklonjene iz digitalnih (i fizičkih) dućana. Osim toga, drugi dio plana je raditi i na potpuno novim igrama i IP-ovima, no o njima zasada još ne znamo ništa te vodstvo studija obećava da će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije.

Dakako, prava na licencirane igre koje je radio Telltale nije lako dobiti. Iako je novi studio osigurao prava na The Wolf Among Us i Batman, mnoge druge licencirane igre vraćene su originalnim vlasnicima, pa tako prava na The Walking Dead ponovno ima Skybound (koji je nankon raspada Telltalea završio posljednju sezonu te igre), dok su prava na nikad dovršenu igru Stranger Things vraćena Netflixu. No valja istaknuti kako sudbina još nekih Telltaleovih licenciranih igara i dalje nije potvrđena (samo neke od njih su Tales from the Borderlands, Game of Thrones, Guardians of the Galaxy i Minecraft: Story Mode).

S Clementine smo se uspjeli oprostiti u posljednjoj sezoni igre The Walking Dead, čija su prava sada čvrsto u rukama Skybounda, no ostaje vidjeti što će biti s nizom drugih licenciranih Telltaleovih igara

Što se, pak, tiče originalnih Telltaleovih igara koje ne spadaju pod licencirane naslove, direktor novoga Telltalea Jamie Ottilie u intervjuu za Polygon istaknuo je kako uz Puzzle Agenta definitivno razmatraju još neke igre čije su licence istekle, no nije točno naveo o kojim igrama se konkretno radi. Mi se nadamo da će studio oživjeti dobri stari Sam & Max, a potencijalno i Bone. Kako god bilo, novi vlasnici novog studija Telltale Games u izjavi za medije istaknuli su kako su veliki fanovi nekadašnjeg Telltalea i njihovih igara koje su imale snažan fokus na priči.

Nova prilika za otpuštene radnike starog Telltalea

Snažno vjerujemo u igre kao medij za pričanje priča, a nitko ih nije radio bolje [od Telltalea]“, ističe novi direktor Telltalea te dodaje: “Vjerujemo da u ovom brendu i njegovim franšizama ima još jako puno života i radujemo se tome što ćemo graditi na kompanijinom nasljeđu storytellinga“. Ottilie također ističe kako je osobno generalno veliki fan avantura kakve je radio Telltale te da vjeruje u njihovu budućnost, a novi studio Telltale Games, prema njegovim riječima, bit će dijelom te budućnosti.

Naravno, Ottilie se dotaknuo i dosadašnjeg epizodnog modela igara po kojemu je Telltale postao poznat te je objasnio kako planiraju nadograditi taj model. “Vjerojatno ćemo zadržati koncept epizoda, ali s drukčijim tempom“, navodi u intervjuu za Polygon, referirajući se na današnje trendove “bingeanja“, odnosno gledanja hrpetine epizoda neke serije u jednom sjedenju. Detalje o daljnjim planovima nije ponudio, no dao je naslutiti da će novi Telltale epizode svojih igara potencijalno izbacivati odjednom, bez dugih perioda čekanja između svake epizode.

Valja istaknuti i činjenicu da će otvaranje novog studija pružiti novu priliku za bivše zaposlenike Telltalea, koji su usred raspada studija krajem prošle godine ostali bez posla i otpremnina, a nisu dosada našli nova radna mjesta ili su s trenutnih novih radnih mjesta voljni doći raditi u novome studiju. Kako navodi Ottilie u intervjuu za Polygon, studio će bivšim zaposlenicima originalnog Telltalea za početak ponuditi honorarne freelance ugovore i uloge rada na igrama, a s obzirom da se novi studio još ne može širiti velikom brzinom, stalna radna mjesta planiraju osigurati nekad u budućnosti. Dakako, spomenuta situacija nije idealna, ali svakako je pozitivan ishod za one koji se žele “vratiti” i nastaviti rad na Telltaleovim novim i starim igrama, pod sasvim novim vodstvom.

YouTube dokumentarac s kanala noclip, objavljen prije tri mjeseca, sjajno je prikazao kako su i zašto stvari u Telltaleu pošle krivo te koja je ljudska cijena razvoja igara

Svjetla budućnost?

Fokus novog Telltalea bit će na re-izdanjima starih igara iz Telltaleovog kataloga, potencijalnim nastavcima nedovršenih serijala (The Wolf Among Us, Batman…), ali i rad na potpuno novim igrama

S obzirom na sve dosad rečeno, ostaje nam vidjeti kako će se situacija s novo otvorenim oživljenim studijom Telltale Games dalje razvijati. Vodstvo novoga studija sasvim je svjesno problema u kojima se originalni studio našao, od lošeg menadžmenta i strukture do financijskih teškoća, stoga ističu kako imaju detaljan strateški plan daljnjeg rasta i napretka, uz snažni fokus na stare i nove igre. Na portalu Business Wire (koji je originalno prenio vijest o oživljavanju studija) ističu kako, iako su poznati svi ključni “igrači” i investitori koji su osigurali da TCG Entertainment kupi prava na imovinu studija i ponovno oživi Telltale Games, nije javno objavljena točna cijena koju su za to morali izdvojiti.

Unatoč tome, Brian Waddle, drugi od dvojice osnivača novoga Telltalea (koji će obnašati ulogu direktora prihoda te voditi business development) istaknuo je koji je bio glavni razlog za ovo ulaganje i oživljavanje palog studija. “I dalje postoji ogromna baza fanova i igrača Telltaleovih igara i to je jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili na ovu investiciju. Teško je vidjeti vašu omiljenu igru kako nestaje ili ne dobiva nastavak koji zaslužuje, stoga se zahvaljujemo svima na strpljenju i podršci“, objašnjava Waddle te obećava da će novi Telltale Games uskoro podijeliti interesantne novosti s kojima će svi fanovi biti zadovoljni.