Dok smo sinoć svi probavljali puricu s mlincima, kolače i ine druga tradicionalna jela, na Steamu se pojavio digitalni Grinch i ukrao Božić.

Izgleda da je Valve malo prerevno shvatio Božićni duh darivanja pa su tako jučer mnogi korisnici osim poklona jučer dobili i uvid u osobne podatke drugih korisnika, uključujući mail adrese i dijelove brojeva kreditnih kartica (još uvijek nije potvrđeno jesu li otkrivani kompletni podaci ili samo neiskoristivi fragmenti poput zadnjih četiri znamenki). Problem se očigledno javio zbog načina na koji Steam aplikacija izvodi “cache” operacije, to jest, načina na koji sprema stranice koje ste već pregledali kako se ne bi morale ponovno učitavati. Međutim, zbog očiglednog problema u konfiguraciji su neki korisnici mogli vidjeti zaštićene stranice drugih korisnika, uključujući njihova imena, mail adrese, popise igara i detalje o plaćanju.

Ovo je drugi veliki propust Steamovog sigurnosnog sustava nakon što smo ovog ljeta čuli da je u sustavu dugo postojao bug koji je omogućavao resetiranje tuđih lozinki.

Službena reakcija Valvea i Steamove PR mašine glede jučerašnjeg incidenta bila je vrlo kratka izjava u kojoj tvrde da ničiji podaci nisu bili ugroženi unatoč kratkotrajnom bugu te da korisnici ne moraju poduzimati nikakve dodatne korake predostrožnosti na svojim računima.

Ne znamo za vas, ali nama nije ništa lakše. Doduše, možda je to još uvijek samo posljedica jučerašnjeg ručka.