Square Enix, japanska multinacionalna holding kompanija, proizvodno poduzeće i zabavni konglomerat, najpoznatiji po svojoj franšizi igara Final Fantasy je izjavio da će se u svojim budućim projektima oslanjati na kontroverznu blockchain tehnologiju. 

Službena potvrda stiže od predsjednika japanskog studija, Yosukea Matsude koji se u svojem relativno dugačkom novogodišnjem obraćanju javnosti osvrnuo na teško ekonomsko stanje u svijetu i industriji videoigara te nadolazeće projekte i rekao da će 2023. biti godina “velike evolucije i transformacije” za tvrtku. 

Matsude se dotaknuo osjetljivosti ove teme pa kazao kako je blockchain bio predmet ushićenja, ali i izvor neslaganja priznajući činjenicu da je “tmuran niz vijesti o blockchainu” dospio na naslovnice 2022. godine. Neki od problema koji se vežu uz temu blockchain tehnologije su manjak transakcijskih regulativa i negativan utjecaj na okoliš, ali u Square Enixu čvrsto stoje iza inkorporiranja novih tehnologija uz podršku japanske vlade koja, izgleda, potiče ovu vrstu poslovanja.  

“Ako se pokaže da je ovo bio korak u procesu koji vodi do stvaranja pravila i transparentnijeg poslovnog okruženja, to će definitivno biti za dobrobit rasta blockchain zabave”, napisao je.

Nove tehnologije i okviri dovode do inovacija, ali stvaraju i znatnu zbrku. Nakon što prebrode takve društvene plime, neke takve tehnologije i okviri postupno postaju dio života ljudi, što na kraju dovodi do novih poduzeća i rasta” nastavlja Matsude i potvrđuje kako grupa ima više blockchain igara temeljenih na izvornim IP-ovima u razvoju, dok se za neke tek sprema najava Podsjećamo da je Square Enix ranije ove godine prodao studije Crystal Dynamics, Eidos-Montréal i Square Enix Montréal Embracer Grupi te je novac namjeravao ulagati u razvoj blockchain igara.

Matsude zaključuje objavu porukom da u Square Enixu namjeravaju postići daljnji rast nastavljajući samoodrživu evoluciju i transformaciju te želju za unaprjeđenjem poslovanja.