Čuda se očigledno događaju te imamo tu čast živjeti u 2019. godini u kojoj je Sony upravo ekskluzivno najavio kako su pokrenuli vlastitu produkcijsku kuću imena PlayStation Productions. Pogađate (ili ste pročitali u naslovu) – glavna funkcija te produkcijske kuće bit će izrada serija i filmova napravljenih direktno prema igrama za PlayStation!

Čitavi projekt je pod vodstvom dvojice prominentnih Sonyjevih i PlayStationovih čelnika, a to su potpredsjednik marketinga i PlayStation ekskluziva – Asad Qizilbash te generalni predsjednik SIE (Sony Interactive Entertainmenta) na svjetskoj razini – Shawn Layden. U ekskluzivnoj reportaži za portal The Hollywood Reporter, čelnici Sonyja navode kako su već počeli rad na prvoj turi projekata te kako smatraju da imaju zaista veliku količinu odličnih igara koje imaju u planu kad se radi o filmskim i televizijskim adaptacijama.

S obzirom da Kojimin Death Stranding uključuje hrpu poznatih holivudskih glumaca, vjerujemo da bi se od ovoga dalo napraviti brutalan film!

Imamo 25 godina iskustva u razvoju igara i to je period od 25 godina izvrsnih igara, franšiza i priča“, izjavio je Shawn Layden u intervjuu za Hollywood Reporter te dodao: “Osjećamo da je sada pravi trenutak za iskorištavanje prilika u drugim medijima kroz streaming ili filmove ili televiziju, kako bismo našim svjetovima dali novu dimenziju“.

U svojoj ekskluzivnoj reportaži, The Hollywood Reporter posebno ističe poznatu činjenicu kako su se i druge kompanije već prije odvažile na taj pothvat, kao što su Ubisoft (Assassin’s Creed) i Activision Blizzard (Warcraft), čiji filmovi su prošli relativno dobro, no nisu oduševili fanove oba serijala. PlayStation Productions će se, kažu, značajno razlikovati od spomenutih studija, prvenstveno zbog svoga bogatog kataloga igara, ali i zbog drukčijeg pristupa produkciji. Radi se o činjenici da produkciju njihovih filmova i serija neće licencirano raditi neki drugi holivudski studio, već će sve raditi “in-house”, odnosno iz prve ruke, što nam donekle ulijeva povjerenje da bi stvari ovoga puta zaista mogle funkcionirati kad se radi o filmskim i serijskim adaptacijama igara.

Umjesto licenciranja naših IP-a drugim studijima, osjetili smo da je bolji pristup razvijati i producirati samostalno. Prvo, zato što smo više upoznati sa samim materijalom, ali i zato što znamo što naša PlayStation zajednica voli“, izjavio je Asad Qizilbash te dodao kako su se dodatno potrudili kako bi razumjeli i drugu stranu – onu same filmske industrije. “Posljednjih godinu i pol do dvije proveli smo pokušavajući razumjeti industriju, razgovarajući sa scenaristima, redateljima i producentima. Razgovarali smo s filmskim producentom Lorenzom di Bonaventurom i Kevinom Feigejem kako bismo doista shvatili industriju“.

The Last Of Us Part II od sada više nije jedina stvar koju očekujemo u ovoj franšizi

Čelnici Sonyja u intervjuu su, također, istaknuli da žele stvoriti nešto što je dosada jedino uspjelu Marvelu, uzimajući za primjer čitavu enormno uspješnu MCU franšizu Marvelovih filmskih adaptacija, naglasivši istovremeno da su svjesni kako brojne filmske adaptacije videoigara često ne uspijevaju jer se fokusiraju na krive stvari te pokušavaju ispričati priču igre kroz film, umjesto kreirati sadržaj specifičan za taj medij.

Gledajući starije adaptacije videoigara, možete primijetiti da scenaristi i redatelji nisu razumjeli taj svijet i ono što čini gaming“, izjavio je po tom pitanju Layden te dodao: “Pravi izazov je kako uzeti 80 sati gameplaya i od toga napraviti film? Odgovor je – nikako. Ono što je potrebno je uzeti taj ethos (duh) i pisati od toga specifično za filmsku publiku. Ne pokušavati ispričati igru u filmu“.

Gospodin Qizilbash i gospodin Layden odlučni su u ideji da njihova produkcijska kuća napokon napravi odlične filmove (i serije) po igrama

Ako je suditi prema svemu što su čelnici Sonyja imali za reći o izradi filmova i serija napravljenih prema igrama, možda je pred nama napokon kraj lošim adaptacijama, no tek treba vidjeti što će stvoriti PlayStation Productions. Ono što je sigurno je da nas uskoro očekuje čitav niz filmova i serija napravljenih prema PlayStation ekskluzivama kao što su God of War, The Last of Us, a vjerojatno i Uncharted i Metal Gear Solid te brojne druge uspješne franšize i serijali. Naravno, o kojim se točno adaptacijama radi, zasada još uvijek nije poznato te uskoro očekujemo puno više informacija o čitavom projektu.

Do tada, izrazito toplo preporučujemo da putem ovoga linka pročitate ekskluzivni The Hollywood Reporterov intervju i članak o PlayStation Productionsu u cijelosti. Nećete ostati razočarani.