Prošlo je dvije godine otkako je Electronic Arts u sklopu svog ljetnog livestream eventa EA Play Live željnim fanovima digitalnog skejtanja službeno potvrdio da je u izradi nova igra u fenomenalnom serijalu Skate. Sada smo napokon saznali da ta igra neće biti Skate 4, već nosi naziv skate. (da, s malim početnim slovom i točkom na kraju).

No, šašavi naziv igre nije jedina velika novost, već je tu i činjenica da će novi skate. biti besplatna, odnosno free to play live-service igra s kompletnom podrškom za cross-play koju izdavač Electronic Arts i razvojni studio Full Circle planiraju podržavati i sadržajem pumpati godinama. Vijest o tome stiže putem novog osamnaestominutnog videa u kojemu smo saznali kako studio odustaje od izrade budućih zasebnih nastavaka. Dakle, nakon što izađe skate., nema više nastavaka Skate 5, Skate 6, 7 itd., već ovaj čitavi serijal sada postaje jedna kontinuirano nadograđivana igra.

To nije Skate 4. A evo i razloga: ovo nije nastavak. To nije remake. Nije reboot, prequel; nije ništa od toga. To nije remake ili remaster, što god ‘re’ možete napraviti. To je to, to je skate.“, objašnjava u novom videu kreativni direktor Cuz Parry te dodaje: “U ovome smo na duge staze. To znači da nismo iterativni naslov. Neće biti Skate 5 do 10. Nećemo ih stalno pumpati. Napravit ćemo ovo“. Parry potom objašnjava kako studio planira slušati igrače i publiku kroz dulje vrijeme igranja te na temelju toga u igru dodavati značajke kakve sami igrači žele vidjeti

Bez “pay to win” mehanika

Naravno, s obzirom na to da će skate. biti free to play live-service igra, očito je da će biti bogata mikrotransakcijama i dodacima koje ćemo morati kupovati. Electronic Arts i Full Circle pronašli su način kako i serijal Skate modernizirati i uključiti ga u trendove današnjih live-service igara koje funkcioniraju upravo po tom principu, sviđalo se to igračima ili ne. No iako će imati mikrotransakcije, iz studija ističu kako skate. neće biti pay to win igra.

Nijedno područje mape neće biti zaključano iza paywalla, neće biti plaćenih loot boxeva niti plaćanja za prednost u gameplayu“, obećava Dan McCullo – general menadžer studija Full Circle, dodajući kako su svoj sustav mikrotransakcija izgradili na temelju Apex Legendsa i drugih popularnih free to play igara. Bit će to, kažu,većinom” kozmetičke mikrotransakcije koje će biti potpuno opcionalne.

Nakon što je prije dva tjedna misteriozno izašao novi video naziva “Still Working On It” s pre-pre-pre-alpha gameplay isječcima, u gore podijeljenom novom videu “The Board Room” saznali smo i da će skate. u potpunosti podržavati cross-play i cross-progresiju između svih platformi, uključujući i PC, stare konzole PlayStation 4 i Xbox One te nove konzole PlayStation 5 i Xbox Series X|S. Iz studija kažu i kako je u izradi mobilna verzija igre koja će također biti uključena u cross-play sustav igranja s igračima na PC-ju i konzolama, no kada će ona biti spremna, nije poznato.

Također, nije poznat ni datum izlaska kada skate. dolazi na PC i konzole te zasad jedino znamo da igra izlazi kad bude spremna. No zato iz studija Full Circle ističu da će zainteresirani igrači imati priliku isprobati skate. tijekom ovoga ljeta i u narednim mjesecima kroz rano zatvoreno alpha testiranje. Ako zanima i vas, za rani alpha pristup skateu. možete se prijaviti već sada putem ovoga linka.