Ukrajinski razvojni studio Frogwares, zaslužan za niz igara iz serijala Sherlock Holmes, ali i za The Sinking City inspiriran Cthulhu mitosom, najavio je da su krenuli raditi na kompletnom remakeu svoje igre Sherlock Holmes The Awakened iz 2007. godine. Remake je u izradi za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch.

Posljednja igra studija Frogwares je upravo ona iz serijala o detektivu Sherlocku Holmesu pod nazivom Sherlock Holmes Chapter One koja je izašla u studenom prošle godine. U Chapter One igrali smo kao mladi detektiv u svojim ranim danima, a dodatke za tu igru Frogwares je nastavio raditi čak i tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

Danas najavljeni kompletni remake treće igre u Frogwaresovom serijalu o Sherlocku bit će povezan i s Chapter One, što je osim izjave studija na twitteru jasno vidljivo i na temelju današnjih premijerno objavljenih nekoliko screenshotova iz remakea u kojima Sherlock izgleda baš kao i u Chapter One, samo nekoliko godina stariji. Bit će to očigledno ogromni grafički i vizualni skok jer je original prema današnjim standardima poprilično zastario, čak i unatoč remasteru iz 2008.

Iz studija Frogwares putem twittera su otkrili da na remakeu rade iz početka te je priča igre nanovo napisana iz temelja, uz brojne preinake originala. U zasebnoj izjavi za novinare otkrili su da na igri sada rade u Unreal Engineu 4 koristeći mnoštvo novih asseta koje prerađuju iz prošlogodišnje igre Chapter One, a pritom The Awakened dobiva i potpuno nove gameplay mehanike, uz preradu nekolicine originalnih. Nasnimljena je i potpuno nova glasovna gluma, dodana je hrpa novih kuteva kamere kako bi ovaj remake izgledao kao moderna igra iz trećeg lica, a tu su i potpuno nove animacije, prerađene međuscene, nove sporedne misije i kompletna prerada korisničkog sučelja.

U kontekstu priče, ono što znamo od prije na temelju originala iz 2007. godine je da je Sherlock Holmes The Awakened igra kroz koju je Frogwares spojio zastrašujuće horor elemente Lovecraftovog Cthulhu mitosa s mozgalicama, zagonetkama i pričama o Sherlocku Holmesu, a radnja prati Sherlocka i Watsona na njihovom prvom velikom zajedničkom slučaju. “Ono što se čini kao jednostavan slučaj nestale osobe brzo se pretvori u mrežu zavjera podlog kulta koji štuje čudesnog boga Cthulhua i koji pokušava ostvariti drevno proročanstvo“, ističe studio u opisu remakea. Radnja igre tako će se odvijati kroz četiri lokacije, a to su viktorijanski London, detaljno izgrađeni psihijatrijski odjel u Švicarskoj, zaljev New Orleansa i planine i gorja u Škotskoj.

Frogwares je prilikom najave remakea na svojim društvenim mrežama ujedno najavio i da će Sherlock Holmes The Awakened Remake imati i svoju Kickstarter kampanju za prikupljanje sredstava za izradu igre (pretpostavljamo da su se na crowdfunding kampanju dijelom odlučili i zbog rata u Ukrajini te zato što im je svaka financijska pomoć dobrodošla).

Samim time najavili su i da će premijerni trailer za remake objaviti vrlo brzo, odnosno čim krene Kickstarter kampanja u narednim danima, a dotad su podijelili nekoliko konceptualnih slika iz igre koje možete vidjeti u tweetu iznad.