Projekt tročlanog tima iz Amsterdama već smo mogli isprobati na Questu 2, no dolaskom PlayStationa VR 2 Kayak VR: Mirage dobio je idealnu platformu – barem po našem iskustvu. Jer kombinacija fokusiranog renderiranja i tehnologije OLED, čine prikaz oštrijim, vjerojatno i ″najčišćim″ VR prikazom kojeg smo dosad vidjeli, te uvjerljivim i u noćnim scenama. Dok haptički podražaji idealno nadopunjuju simulacijsko iskustvo na koje se ovaj projekt oslanja. Ciljano kažemo projekt a ne igra, jer smo takav dojam stekli kroz druženje s njim i ako bi ga trebali u jednoj rečenici opisati, bilo bi to: ″Impresivna prezentacija tehničkih mogućnosti nekog novog hardvera s kojim se mnogi korisnici po prvi put susreću, izvedena tako da ponudi taman dovoljno zabave, originalnog iskustva pa čak i izazova da zasluži preporuku i opravda ionako prihvatljivu cijenu″.

PONEKAD BI SAMO ZASTALI i odložili vesla kako bi uljuškani slušali valove i prirodu oko nas

Opuštajuće istraživanje

Još kraći opis Kayaka VR: Mirage, sveden samo u dvije riječi, bio bi ovaj naveden iz međunaslova – opuštajuće istraživanje. VR okruženje idealna je i jedina opcija nama smrtnicima koji nemaju drukčiju mogućnost posjetiti Kostariku, Antarktiku, Australiju ili Norvešku – u kajaku.

Razina simulacije vožnje kajakom će iznenaditi mnoge navikle na postojeće sportske igre koje se oslanjaju na kontrole pokretom

Sjediti u njemu i plutati na površini oceana dok se koraljni grebeni presijavaju na površini obasjanom suncem i ribe bezbrižno caruju kroz dubinu ispod nas – ili iznad mrklog ambisa u kojem jedino vidite potopljene dijelove ledene sante ili komada otkinutog leda koji slobodno pluta po površini, koje možete i odgurnuti virtualnim veslom za potpuni doživljaj – iskustva su koja odskaču od onoga na što smo navikli u videoigrama. Ali i simulacijama općenito. VR okruženje tu dolazi do punog izražaja i sigurno je da nećete ostati ravnodušni. Osjećaj slobode, strahopoštovanja i topline virtualnog sunca miješa se s hororom nepoznatog pa i ledeno smrtonosnog kojeg će zaigrani pingvin potencijalno dodatno naglasiti kad ga vidite u dubini oceana i shvatite da ste spustili pogled u kmicu s kojom vas dijeli samo tanki materijal vašeg kajaka. S druge strane, možda će vam izmamiti osmjeh na licu jer ćete biti svjesni kako ga promatrate u njegovom prirodnom okruženju s nikad uvjerljivijom scenom za koju znate da je virtualna i nemate nikakav strah od dubina. I nepoznatog. Tu pak trebamo naglasiti kako, na žalost, postoji i treći scenarij – onaj u kojem vaše tijelo neće znati reagirati na inpute i učiniti iskustvo malo mučnim. Iz iskustva u redakciji znamo – ono što je jednoj osobi sasvim ugodno, drugoj može biti upravo suprotno, a okidač je, kao i često u VR-u, spoznaja da ispod vas postoji velika praznina i prostor u kojem lebdite. Odnosno, u ovom slučaju, plutate.

PRISUTNOST U PROSTORU je posebno izražena kad ste u blizini visokih stijena, santi leda ili, primjerice, kad se morate provući ispod srušenog drveta

Simulacija, zaista

No, čak i ako ste imali takvih iskustava u VR-u, možda vam pomognu opcije kontrola ili naprosto igranje drugih igara u VR-u jer se – opet možemo po iskustvu – tijelo može naviknuti na neke nove situacije i podražaje. A Kayak VR: Mirage zaista zaslužuje svu pažnju.

Jedno od najimpresivnijih VR iskustava za PS VR2

Ako nikako drukčije onda kroz istraživanje potpuno lišeno kontrola, koje je također moguće. Dok je za puno istraživanje omogućeno i namještanje dana ili noći kao i vremenskih uvjeta, pa tako i veličine valova kroz koje ćete se probijati. Za izazov ponuđen je i asinkroni multiplayer i lov na najbrže vrijeme po definiranim stazama. Zahvaljujući vrlo dobrim kontrolama, koje samo rijetko znaju rezultirati kratkim ″izletom″ vesla na mjesto gdje ga ne biste očekivali (posljedica povlačenja ruke iza vidnog polja kamera na uređaju, kada su inputi samo žiroskop u VR Senseu), utrke su iznenađujuće zabavne i raznolike. Što možda zvuči kao oksimoron jer smo kroz godine naučeni na površno iskustvo raznih sportskih igara koje se oslanjaju na kontrole pokretom.

Adrenalinski ali i opuštajući VR izleti kakve bi mnogi poželjeli i u pravom životu

Međutim, razina simulacije koju Kayak VR: Mirage nudi s kontrolerima VR Sense nekoliko je razina viša od spomenutog i već nakon nekoliko utrka moguće je prepoznati kako zaveslaji nisu samo ″prazno mlataranje″ po zraku, nego prilično dobro simulirani pokreti koji prepoznaju nekoliko razina intenziteta zaveslaja, pa tako i promjene smjera inercije kajaka što je ključno za što efikasniji prolazak kroz ″viseća vrata″ odnosno checkpointe na stazi. Autori su čak predložili na koji način složiti još autentičniji kontroler koji će simulirati veslo, vezanjem kontrolera na šipku. A sličnih rješenja možete pronaći i na webu od raznih igrača i na drugim VR platformama.

U konačnici, Kayak VR: Mirage nam je lako preporučiti jer mu se i sami rado vraćamo, kad god želimo poseban VR izlet, ili malo vježbati u utrkama. A svakako i kao pokazno VR iskustvo svakom tko želi isprobati PS VR2. Bit će još bolji ako autori nastave raditi na njemu i razvijati nove lokacije i nova iskustva.

Recenzentski primjerak igre osigurao je razvojni studio

IMA NEŠTO JEZOVITO u odgurivanju leda iznad ledenog ambisa

UTRKIVANJE je zapravo zgodna vježba i dosta izazovno. Nećete lako biti prvi.

SAMI S PRIRODOM i životinjama, iako ponekad steknete dojam da ćete sresti još neko ljudsko biće

SAM SVOJ MAJSTOR Kako napraviti virtualna vesla po uputama samih autora

VREMENSKE (NE)PRILIKE su ponuđene na izbor, ako vam nije dovoljno napeto norveško more, uvijek ga možete začiniti

ŽIVOT OKO VAS vrijedan je promatranja

OPCIJE KONTROLA kao i načina izvođenja vožnje kajakom