Kao što je jučer i najavljeno, Sony je danas putem svog specijaliziranog livestream eventa State of Play prikazao detaljni gotovo pa 25-minutni gameplay uvid u nadolazeću igru generacije The Last of Us Part II.

Sami prikaz vodi potpredsjednik razvojnog studija Naughty Dog i direktor igre Neil Druckmann koji nam je, kako je i obećano, na kraju ove epizode State of Playa prikazao produženu dosad neviđenu sekvencu gameplaya, a prije toga pobliže nas je upoznao s radnjom, svijetom igre te prijetnjama i neprijateljima kakvi nas očekuju u nastavku. Dosta informacija prikazanih u početnoj sekciji poznato je od prije, neke čak i kroz nedavno objavljene epizode serijala Inside The Last of Us Part II, no sada uz novi kontekst. Tako znamo da se većina radnje nastavka odvija u gradu Seattleu, ali igra će nas provesti kroz više različitih gradova i lokacija te kroz različita godišnja doba, kao i prvi nastavak.

Ellie svoju priču  počinje u nastambi u gradiću Jacksonu, no nakon napada na nastambu, odvažit će se na izrazito važnu misiju i krenuti na put u već spomenuti Seattle, koji je postao ratna zona. U njemu će nas dočekati dvije različite ljudske frakcije u sukobu za teritorij i resurse. Prva od njih je takozvani Washington Liberation Front (skraćeno WLF) – vojna grupa koja je nastala kao otpor militantnoj okupaciji Seattlea, a kasnije su zauzeli grad i koriste se skupljenim oružjem i resursima vojske. S druge strane je grupa zvana Seraphites koja nosi nadimak Scars. To su religijski fanatici koji sami sebi nanose ožiljke po licu (od tuda i naziv), a izrazito su teritorijalni te koriste stealth i tiho oružje (luk i strijele). No uz te dvije skupine, opasnost će nam predstavljati i zaraženi. Njih u ovom nastavku ima puno više, uključujući i neke nove vrste (poput Shamblera, ali i jedne nove vrste koju Druckmann u gameplay prikazu nije htio otkriti).

Druckmann također ističe da je The Last of Us Part II dosad najveća i najambicioznija igra koju je Naughty Dog ikad napravio te da su lokacije zaista ogromne. Stoga ćemo za lakši prelazak određenih sekcija i velikih otvorenih područja moći jahati konja, dok ćemo druga potopljena područja moći prelaziti i čamcem. Što se tiče istraživanja i sukoba s neprijateljima, pristup svakom okršaju trebat ćemo taktički i pažljivo promisliti, odlučiti želimo li ga riješiti direktno ili stealthom ili, pak, natjerati različite neprijateljske frakcije i zaražene da se međusobno napadnu. Trebat ćemo mudro koristiti Elliene vještine, ali u svemu tome imat ćemo i pomoć više različitih kompanjona (kao što su još od prvog trailera poznati Dina i Jesse).

Sami kraj eventa State of Play donosi spomenutu dosad neviđenu produženu sekciju gameplaya i prikazuje Ellie u potrazi za ženom imena Nora, a na svojoj misiji direktno će se sukobiti s neprijateljima u jednoj od njihovih nastambi.

The Last of Us Part II na tržište za PlayStation 4 izlazi 19. lipnja (za manje od tri i pol tjedna u trenutku pisanja ove vijesti), a dotada u nastavku pogledajte detaljni gameplay prikaz kroz novu epizodu eventa State of Play: