Nakon prošloga mjeseca održanog besplatnog online beta testiranja za igru tada nazvanu “New Football Game”, Konami je danas i službeno obznanio da serijal PES odlazi u mirovinu te su najavili novu nogometnu igru nazvanu eFootball.

Radi se o velikoj promjeni iz više razloga. Naime, eFootball će biti nova nogometna simulacijska platforma i free to play igra za PC (Steam), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S, a naknadno će doći i na mobilne uređaje. Na konzole i PC igra dolazi ove jeseni i to u svojevrsnoj Early Access fazi. Povodom najave objavljen je premijerni šestominutni trailer s podosta gameplaya.

Na igri radi isti studio i tim zaslužan za PES, no eFootball je, kaže Konami, napravljen nanovo iz temelja koristeći Unreal Engine. Iako zasada, u premijernom traileru, grafički ne izgleda spektakularno, Konami ističe kako će igra, slično kao i EA-ova FIFA, imati novu tehnologiju animacije zvanu “Motion Matching”. Ona će koristiti čitav niz pokreta igrača na terenu i u realnom ih vremenu pretvarati u niz realističnih animacija, pa će eFootball imati četiri puta više animacija nego je to imao prethodni PES.

Poznato je i da će igra podržavati cross-play, odnosno cross-platform igranje, a ubrzo nakon izlaska bit će uključeno i cross-generation igranje pa će zajedno moći igrati igrači na PlayStationu 4 i PlayStationu 5, kao i oni na konzolama Xbox One i Xbox Series X|S. Zanimljivo je da će cross-play omogućavati čak i da zajedno igraju igrači na PC-ju, konzolama i mobilnim uređajima.

Mnogi se boje da bi to moglo značiti da će igra na PC-ju i konzolama biti grafički i mehanički zastarjela, no Konami tvrdi da se radi o pravom new-gen naslovu s modernom grafikom, animacijama i gameplay značajkama koje zajedno donose novu eru virtualnog nogometa.

Roadmap s više informacija o tome kakav nas dodatni sadržaj očekuje u budućnosti igre eFootball (klik na sliku za povećanje)

S obzirom na to da će igra u principu biti free to play, Konami će kasnije tijekom jeseni ubacivati i plaćeni online sadržaj u vidu svojevrsnih Battle Pass sezona koje će zasada dolaziti u tri navrata i nudit će novi sadržaj, nove timove i nove mogućnosti igranja, primarno vezane uz online igranje. To, nažalost, znači da će igra lokalno (offline) nuditi ograničeni sadržaj, pa ćete za puno iskustvo ipak morati kupovati dodatke.

Poznato je da će osnovni besplatni dio igre na izlasku sadržavati klubove kao što su FC Barcelona, Juventus, FC Bayern, Manchester United i neki drugi, dok će ostali klubovi i lige u igru biti dodani kasnije. Neki će ipak biti besplatni, no puno ostalih bit će potrebno kupiti, o čemu Konami zasada nije podijelio konkretnije informacije.

Više informacija Konami je obećao podijeliti u kolovozu, no ono što je jasno je da će eFootball od sada pa nadalje biti jedna višegodišnja online live service igra u koju će studio sezonski upumpavati sve više sadržaja, pa je logično da više ne trebamo očekivati nove zasebne nastavke svake godine.