Ako Sony jednoga dana odluči ugasiti servere za PlayStation 4, kao što je nedavno odlučio napraviti sa serverima za PlayStation 3, naše ćemo konzole s vremenom moći odložiti sa strane i u potpunosti zaboraviti na njih. Krivac za to leži u jednoj maloj bateriji promjera svega 2cm.

Naime, u konzolama PlayStation 4 postoji mala CMOS baterija koja prati datum i vrijeme postavljeno na konzoli, koje sustav potom usklađuje i verificira sa Sonyjevim serverima. Ukoliko se baterija isprazni, zamjena se može odraditi u svega par minuta.

No, problem bi mogao nastati ako Sony u međuvremenu ugasi PlayStation 4 servere jer naknadna verifikacija neće biti moguća. Software bi tada trebao nanovo verificirati promjenu u hardwareu, a to tada ne bi mogao napraviti zbog ugašenih servera. U tom bi slučaju igrači ostali bez pristupa svojim kolekcijama, bilo fizičkim ili digitalnim, a pojavio bi se i error CE-30391-6

Navedeno je testirano od strane brojnih vlasnika konzole, a svi su zaključili samo jedno – u slučaju da se baterija izvadi (ili da se isprazni), sve su igre u potpunosti zaključane jer konzola ne može potvrditi datum putem interneta.

Ista stvar može se dogoditi i na konzoli PlayStation 5, a tek preostaje za vidjeti kako će se Sony oglasiti po ovom, trenutno gorećem pitanju za njihove konzole.