U sklopu ovogodišnjeg sajma gamescom 2018 osobno smo svjedočili i prisustvovali velikom otkrivanju potpuno nove “futurističke” serije Nvidia grafičkih kartica s prefiksom RTX. Najveća novost koju te nove grafičke kartice donose je tehnologija zvana raytracing, a Microsoft je danas službeno najavio kako novi ovomjesečni update za Windows 10 ubacuje i službenu podršku za tu tehnologiju.

Čekanje je napokon gotovo: DirectX Raytracing (DXR) vodimo van ekperimentalnog modea!” – prva je rečenica službene Microsoftove najave podrške za raytracing u sklopu operativnog sustava Windows 10. Tako su u priopćenju objasnili da će od danas, nakon što nadogradite Windows 10, DirectX Raytracing raditi automatski, naravno, samo ukoliko imate grafičku karticu koja podržava raytracing tehnologiju.

No, valja napomenuti kako se ova nadograđena verzija DirectX-a 12, koji na Windows 10 donosi podršku za raytracing – ne odnosi u samome startu na gaming i igrače. Prva etapa Microsoftovog plana je omogućiti da Windows 10 za sve korisnike RTX grafičkih kartica bude spreman bez obzira na samog proizvođača kartice te da se podrška za tehnologiju napokon implementira.

Stoga su u službenom priopćenju naglasili kako, iako od danas Windows 10 podržava raytracing tehnologiju, prvi val DirectX Raytracinga u samim igrama dolazi vrlo brzo. Također, valja napomenuti da će, čim se DirectX Raytracing omogući za igre, on biti dostupan u za sada tri velika naslova, a to su Battlefield V, Metro Exodus i Shadow of the Tomb Raider.

Podrška za ostale igre doći će također vrlo skoro nakon prvoga vala, a pouzdano već i znamo kako preko nekoliko studija radi na implementaciji raytracing tehnologije, kao što je, između ostaloga, i poznati studio Remedy Entertainment – autori igara kao što su Max Payne i Alan Wake – koji će raytracing tehnologiju koristiti u svome iščekivanom novom naslovu Control.

Za kraj, važno je napomenuti kako, kao i s prijašnjim nadogradnjama za Windows 10, ovaj novi update s podrškom za raytracing neće odmah postati automatski dostupan apsolutno svima na svijetu u isto vrijeme, već će ići postupno u etapama, no svakako možete očekivati da će vam se pojaviti nekad tijekom ovoga mjeseca.

No, ukoliko vam se baš jako žuri jer vam vaša nova skupa RTX grafička kartica već sada skuplja prašinu i želite taj raytracing odmah, sada odmah, novi Windows 10 October update s podrškom za DirectX Raytracing možete preuzeti već sada s Microsoftove stranice – ovdje.

Ukoliko vas, pak, zanima još puno više informacija i novosti o novome Windows 10 updateu i raytracingu, na ovome linku pročitajte Microsoftovo službeno priopćenje u cijelosti.