Kao što je jučer i najavljeno, Sony je danas putem livestream prezentacije napokon objavio nekoliko novih informacija o nadolazećoj konzoli PlayStation 5, konkretno, o njezinim tehničkim specifikacijama i hardveru kakav nas očekuje.

Naravno, kao što je prije samo nekoliko dana bio slučaj i s otkrivanjem tehničkih specifikacija Microsoftove konzole Xbox Series X, tako se i na ovoj prezentaciji Mark Cerny, glavni sistemski arhitekt PlayStationa 5, prvenstveno osvrnuo na činjenicu da će PS5 imati potpuno novi customizirani izrazito brzi SSD disk veličine 825GB, mrvicu manje od 1TB, a ukoliko vam to ne bude dovoljno, PS5 će podržavati i ugradnju dodatnog hard diska. Sami novi customizirani SSD učitavat će i do 5,5GB podataka u sekundi. Cerny je istaknuo da je to sto puta brže u odnosu na brzinu učitavanja običnog HDD diska na konzoli PlayStation 4. 

Naravno, rezultat toga će biti, kako ističe Cerny, to da će ove brzine utjecati i na sami proces izrade igara te će razvojni studiji moći na puno jednostavnije načine pristupati level dizajnu te će ove strelovite brzine PlayStationovog novog SSD diska utjecati na smanjenje vremena potrebnog za učitavanje okoline, smanjenje loading screenova, brže streamanje i generalnu glatkoću.

Nadalje, PlayStation 5 imat će 16GB GDDR6 RAM memorije, duplo više u odnosu na PlayStation 4. Od prije znamo da će sami procesor u konzoli biti AMD-ov osmojezgreni Zen 2, a novost je da će raditi na 3,5GHz. Interesantna je činjenica da slično Xboxu Series X, PlayStation 5 također koristi vlastitu customiziranu verziju AMD-ove RDNA 2 grafičke jedinice na 2,23GHz s čak 62% više tranzistora nego na onoj u PlayStationu 4 no, za razliku od Xboxovih 12 teraflopa, PlayStation 5 će imati 10,28 teraflopa.

Neke od ostalih izrazito bitnih značajki definitivno su i podrška za Backwards Compatibility te je najavljeno da će PlayStation 5 u startu podržavati čak 100 najboljih i najprodavanijih igara s PlayStationa 4! Potvrđena je i tehnologija Ray Tracing, generalno smanjenje potrošnje energije, smanjenje buke same konzole i njezinih ventilatora te kompletni Sonyjev fokus na uvođenju 3D zvuka, čemu je Cerny na prezentaciji posvetio značajno puno vremena. Tako je predstavio njihovu tehnologiju Tempest 3D AudioTech i novu hardversku jedinicu Tempest engine baziranu na AMD-ovoj tehnologiji, kojom planiraju kvalitetu zvuka na PlayStationu 5 zaista pomaknuti u novu generaciju.

Kompletne tehničke specifikacije konzole PlayStation 5 u usporedbi sa specifikacijama PlayStationa 4 pronađite u slici podijeljenoj u nastavku ovoga teksta. Puno više detalja očekuje vas u idućem broju časopisa Reboot.