Microsoft je danas otkrio sve što se skriva ispod haube njihove nadolazeće konzole Xbox Series X, a iako su se neke informacije znale i prije svejedno smo fascinirani snagom konzole iduće generacije. 

Iz Microsofta su pozvali i fantastičnu ekipu iz Digital Foundryja da testiraju Series X stoga ukoliko već niste svakako bacite pogled na članak u kojem su prenijeli svoje zaista detaljne dojmove. 

Prije nego puknemo kompletni popis specifikacija Microsoftove “zvijeri” istaknut ćemo nekoliko novih značajki koje su nas ugodno iznenadile. Prva od njih je da će, kao i svoj prethodnik, Xbox Series X koristiti disk od jednog terabajta (1TB), no ovaj put je u pitanju custom NVME SSD zbog koje će Xbox Series X imati ultra brza učitavanja. 

Osim što ćemo manje vremena provesti na učitavanju, još jedna korisna značajka je “Quick Resume”. Budući da će igre biti spremljene direktno na SSD, one će se nastaviti vrtiti kada ugasite konzolu, kada je kompletno isključite iz struje te čak i kada skidate update za cijelu konzolu. Iz Microsofta su rekli kako je jedan od testera isključio konzolu iz struje na tjedan dana, skinuo update i još uvijek je mogao nastaviti igrati točno od tamo gdje je stao. Bez ikakvog učitavanja. Ako zvuči kao znanstvena fantastika onda je to vrlo vjerojatno zato što živimo u takvim vremenima. 

Kao što ćete moći vidjeti niže u specifikacijama, Xbox Series X pokreće AMD Zen 2 CPU od 8 jezgri te RDNA 2-class GPU što konzolu čini “pravim igralištem za tehnološku inovaciju. Kako kažu iz Microsofta, “nova generacija arhitekture omogućit će novi nivo izvođenja koji će developerima omogućiti da stvore realistična i imerzivna iskustva kakvima ih prije nismo vidjeli”. 

Microsoft gura tehnologiju naprijed i s Xbox Velocity Architecture koji omogućava još bolju integraciju između hardwarea i softwarea te je revolucionarna nova arhitektura optimizirana za streamanje in-game asseta. Ova značajka omogućit će developerima da imaju 100 GB asseta dostupnima u svakom trenutku što će omogućiti stvaranje novih svjetova na neviđeno detaljnoj razini.  

“Ako je CPU mozak konzole, a GPU srce – Xbox Velocity Architecture je duša., rekao je Andrew Goossen, Technical Fellow na Xboxu Series X. “Xbox Velocity Architecture je puno više od samo bržeg učitavanja. To je jedna od najinovativnijih značajki naše konzole koja će revolucionarizirati način na koji igre stvaraju veće i zanimljivije svjetove.”

Od snage i tehnoloških inovacija Xboxa Series X okoristit će se i backwards compatible igrebrža učitavanja, stabilniji broj sličica u sekundi, veća rezolucija te generalno bolja kvalitete slike. Izgleda da na novoj generaciji možemo očekivati pravu renesansu backward compatibilityja te nas jako zanima što ćemo sve moći zaigrati na Series X. 

I naravno, na kraju donosimo kompletne specifikacije Xboxa One X. Izgleda da ćemo jako uživati u Microsoftovoj novoj konzoli, tim više jer ćemo (uz sve već spomenuto) zapreminu moći podebljati s diskom od još jednog terabajta, a oduševljenje izaziva i ponovno naglasak da će ray tracing tehnologija biti u potpunosti podržana što će neke igre poput Minecrafta učiniti još posebnijima. 

CPU: 8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size: 360.45 mm2
Process: 7nm Enhanced
Memory: 16 GB GDDR6 w/ 320mb bus
Memory Bandwidth: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Internal Storage: 1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Expandable Storage: 1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
External Storage: USB 3.2 External HDD Support
Optical Drive: 4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target: 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

U idućem broju časopisa Reboot očekujte veliku temu broja u kojoj ćemo okupiti sve poznate informacije o Xbox Series X te iznijeti vlastita očekivanja o budućnosti Microsoftove konzole.