Jedna od glavnih kritika nakon detaljnog gameplay prikaza Sucker Punchovog Ghost of Tsushima odnosila se na borbu koja je, prema nekima, izgledala prejednostavno. 

U intervjuu za IGN redatelj igre Nate Fox rekao je kako borba neće biti jednostavna iako se možda tijekom gameplay prikaza doimala tako. Naime, kako to obično biva kad igru igraju developeri koji ju razvijaju posljednjih šest godina – osoba koja je držala kontroler u rukama jako je iskusna

Gospodin Fox naglasio je kako Ghost of Tsushima itekako poštuje ubojitost mačeva. “Pokušavamo napraviti realističnu igru u tom pogledu – umrijet ćete ukoliko vas neprijatelj udari mačem nekoliko puta. Igra je jako izazovna”, poentirao je Fox. 

Developeri su gledali jako puno samurajskih filmova, a ono što je očito u njima jest da ljudi padaju nakon jednog ili dva udarca mačem stoga je taj aspekt utkan u dizajn borbe. “Pobijediti Mongole u borbi bit će teško, no taj izazov čini borbu živom, a pobjedu nagrađujućom. Ne možete samo uletiti u kamp i boriti se protiv pet neprijatelja odjednom jer će vas opkoliti i ubiti.”, rekao je Fox te zaključio kako je najbolji opis borbe u Ghost of Tsushima – blato, krv i čelik. 

Uz sve to Ghost of Tsushima ima napete i teške duele protiv drugih majstora mača koji će najviše testirati naše sposobnosti. Fox je rekao kako ti dueli posuđeni iz samurajske kinematografije nisu nažalost prikazani na State of Playu. Nama je dovoljno što znamo da postoje samurajski dueli i ništa više od toga niti ne tražimo.