Na sinoćnjem Xbox Podcastu, na kojem su sudjelovali Phil Spencer (šef Xboxa), Sarah Bond (predsjednica Xboxa) i Matt Booty (šef Xbox Game Studiosa), dobili smo neke odgovore i potvrde vezane za kratkoročnu i dugoročnu strategiju Xboxa. Dodatne informacije dobili smo u obraćanjima Spencera mediju The Verge te novinaru Stephenu Totilou za Game File. Prenosimo ih sve.

Četiri Xbox ekskluzive dolaze na PlayStation i Switch

Iako Phil Spencer na podcastu nije otkrio koje točno četiri ekskluzive dolaze na druge platforme, dajući mogućnost studijima da sami najave koje su to igre, u razgovoru s The Vergeom čini se kako se radi o igrama: Hi-Fi Rush i Pentiment te ubrzo potom Sea of Thieves i Grounded. Tako su (zasad) prekinuta šuškanja oko toga da će Starfield i Indiana Jones and the Great Circle doći i na PlayStation 5, ali opet – Spencer je izjavio kako očekuje da se broj ekskluzivnih igara smanji kroz idućih pet do deset godina. 

Za još jedno ušutkavanje glasina pobrinuo se Matt Booty koji je izjavio: “Vraćamo se na neke temeljne principe. Prvo, da će sve naše igre biti na Xbox platformi. Drugo, sve naše igre će biti dostupne na Game Passu od prvog dana. I treće, znamo da će Game Pass biti dostupan samo na Xboxu.

Kao odgovor zašto se eksperimentira s multiplatformskim pristupom za neke svoje first-party naslove, Spencer je rekao: “Svaku odluku donosimo imajući na umu dugoročni benefit Xboxa, što znači rastuću platformu, performanse naših igara, izgradnju najbolje platforme za autore, dopiranje do što većeg broja igrača. Uvijek želimo učiti kao vodeći tim i rasti, i mislimo da je ovo zanimljiv trenutak za nas da iskoristimo ono što neke druge platforme trenutno imaju kako bismo pomogli u rastu naših franšiza.

U pripremi su nove konzole i hardver Xbox

Za nastavak rušenja glasina, koje su se širile prije sinoćnjeg podcasta, pobrinula se Sarah Bond koja je najavila Microsoftov “najveći tehnološki skok” s novom generacijom Xboxa: “Čeka nas još puno toga. Pripremamo uzbudljivi hardver o čemu ćemo više podijeliti ove godine. Također se pripremamo za sljedeću generaciju. Ono na što smo stvarno usredotočeni jest isporuka najvećeg tehnološkog skoka koji ste ikada vidjeli u generaciji hardvera, što ga čini boljim za igrače i boljim za kreatore i vizije koje oni grade.

Usput, Spencer je, navodeći ranija curenja informacija u dopisivanju osoblja, inzistirao kako su te informacije “stare” i da se “toliko toga promijenilo” pa su time prekinuta i šuškanja oko ovogodišnjeg izlaska revizija konzole Xbox Series X i kontrolera s promjenljivom baterijom. Kao i ciljanog izlaska nove generacije Xboxa 2028. godine.

Xbox Game Pass pretplatnika sada je 34 milijuna

Da ne bi bilo zabune oko nove i impresivne brojke pretplatnika na uslugu Xbox Game Pass, Phil Spencer je potvrdio kako se radi o “fully paid” pretplatnicima odnosno igračima koji imaju aktivnu pretplatu na Xbox Game Pass te da u toj brojci nisu uključeni promo igrači. Radi se o velikom porastu broja pretplatnika od zadnje objavljene informacije iz siječnja 2022. godine kada je pretplatnika bilo 25 milijuna. Tih 9 milijuna pretplatnika više rezultat je najviše većem porastu pretplatnika na PC-ju i usluzi cloud.