Mnogi ga se možda ne sjećaju, no serijal PC strategija na poteze Disciples ima tri nastavka, a dok je prvi (Disciples: Sacred Lands) izašao 1999. godine, posljednji (Disciples III: Renaissance) izašao je 2010. Jedanaest godina kasnije stiže nam nova igra u tom dark fantasy strateškom RPG serijalu, a nosi naziv Disciples: Liberation i krajem godine dolazi na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S.

Na njemu ovoga puta radi Frima Studio, a izdavač je ponovno Kalypso Media, kao i za treći nastavak. Frima i Kalypso u najavi igre ističu da se radi o zreloj dark fantasy borbi na poteze u kojoj ćemo oslobađati zemlju Nevendaar i “otkrivati beskrajne priče skrivene duboko u njenom bogatom i detaljnom svijetu” u kojemu svaka naša odluka ima posljedice, a svaki krivi potez potencijalno je smrtonosan.

Očekuje nas i čitav niz frakcija, od ljudskog carstva koje je zadojeno religijskim ekstremizmom pa do mračnih sila nemrtvih koje vodi luda kraljica. Naš zadatak bit će okupiti tim te skupljati resurse, pokušati utjecati na etablirane političke strukture i boriti se protiv kojekakvih čudovišta kroz sustav borbe na poteze, uz opake i izazovne bossove i teške izbore.

Igra će uskoro imati zatvoreno alpha testiranje na PC-ju, no samo za 200 probranih igrača. Prijave na ovome linku

Igra je već sada dostupna za dodavanje na wishlistu putem Steama, na kojemu studio ističe da nas čeka više od 80 sati singleplayer kampanje kroz tri čina i više od 270 questova, koji će donijeti pet različitih završetaka igre.

Na raspolaganju ćemo imati četiri jedinstvene klase i iz asortimana frakcija birati suradnike. Naravno, kao i u prve tri igre, morat ćemo graditi svoju bazu te širiti vojsku regrutirajući više od 50 različitih jedinica, od onih melee borilačkih, do čarobnjačkih koje raspolažu spellovima.

Naravno, Disciples: Liberation će imati i online multiplayer komponentu za dvoje igrača, u kojoj ćemo se moći boriti u okršajima protiv prijatelja ili drugih online igrača, a izlazak igre za PC i konzole planiran je za četvrti kvartal 2021. godine.