Prvi i kultni nastavak trilogije Dark Souls prošloga je proljeća dobio svoj dugo očekivani remaster, a ovih dana vijesti puni remake igre Resident Evil 2, kojega svi univerzalno hvale. S obzirom na trenutnu generalnu popularnost remastera i remakeova, uslijed ekskluzivnog intervjua o FromSoftwareovoj nadolazećoj igri Sekiro: Shadows Die Twice, logično je da je ekipa iz Game Informera tvorca Soulsa – Hidetaku Miyazakija upitala da se oglasi i o potencijalnom remasteru igre Demon’s Souls – prve igre u žanru akcijske fantazije i u serijalu Souls koju je Miyazaki režirao.

Nije me sramota, samo ne volim gledati na svoja prijašnja djela“, u intervjuu za Game Informer izjavio je Miyazaki o potencijalnom remasteru Demon’s Soulsa

S obzirom da će ova godina obilježiti desetogodišnjicu od izlaska igre Demon’s Souls, mnogi smatraju da bi bilo sasvim logično da dobijemo remaster igre koja je udarila temelj današnjega žanra Souls-like “davne” 2009. godine na konzoli PlayStation 3. Ako pitate samog Miyazakija, on smatra da je to moguće, ali, kako prenosi Game Informer, osobno nije zainteresiran za izradu tog remastera.

To je kao kad pišete – kad ste mlađi, pogledate na vaš prethodni rad i pomislite “O bože, što mi je bilo”. Nije da me sramota, samo ne volim gledati na svoja prijašnja djela“, u intervjuu je izjavio Hidetaka Miyazaki, pritom naglasivši da bi o tome definitivno morao odlučiti Sony kao vlasnik IP-a.

Osim što bi čitava situacija ovisila o Sonyju i što osobno ne voli gledati u prošlost, Miyazaki također navodi da mu je izrazito drago da se Demon’s Souls spominje i danas, s obzirom da je to prva fantasy akcijska igra koju je stvorio i režirao.

Što se tiče izrade remastera, ako bi postojali planovi za njega, Miyazaki naknadno naglašava da on osobno nema ništa protiv ideje remastera Demon’s Soulsa te da bi mu bilo drago kad bi na njemu radio studio koji je zaista volio originalnu igru i koji bi stavio svoje srce i dušu u njezinu ponovnu realizaciju.

Miyazaki navodi da osobno nema ništa protiv ideje remastera Demon’s Soulsa te da bi mu bilo drago kad bi na njemu radio studio koji je zaista volio originalnu igru

Ali to je zaista komplicirano jer imam te lijepe uspomene. Razmišljanje o ideji remastera daje mi leptiriće u stomaku i malo me čini nervoznim, tako da je komplicirano“, pri kraju intervjua dodaje Miyazaki te zaključuje: “No, shvaćam da ima jako puno igrača i fanova koji stvarno vole Demon’s Souls. Stoga, ako je to nešto što bi se moglo uspješno izvesti sa studijom koji voli tu igru, onda bih bio u redu s time“.

Eto, Miyazaki praktički daje blagoslov onom studiju koji bi remaster igre Demon’s Souls odradio sa stopostotnom ljubavlju, a kandidata za taj posao ima nekoliko, od studija QLOC (koji je već od prije poznat po odličnim remasterima i portovima igara kao što su Devil May Cry za PC, Mortal Kombat X, Devil May Cry HD Collection, pa čak i portovi serijala Resident Evil te gore spomenuti Dark Souls Remastered), dok drugi navijaju za studio Bluepoint, koji nam je donio remastere i remakeove igara kao što su Uncharted: The Nathan Drake Collection, prošlogodišnji remake Shadow of the Colossusa, God of War Collection i mnoge druge.

Što vi mislite? Bi li vam odgovarao remaster ili remake igre Demon’s Souls i tko bi ga trebao napraviti?