Croteam i njihovi profesionalni nabrijavači Devolver Digital zajedničkim su snagama izdali  Serious Sam VR: The First Encounter i Serious Sam VR: The Second Encounter za HTC Vive i Oculus Rift, i to preko, a čega drugog negoli, Steama. Kako bi proslavili izlazak The First Encountera iz Steamovog Early Accessa, igračima i igračicama nudi se i pristojan popust.

Ako ste ikada htjeli okusiti kako je to ući u kožu Serious Sama, to je nažalost fizički nemoguće i malo jezivo, ali tko smo mi da vam sudimo. Barem ćete imati VR kontrolere i naočale pomoću kojih ćete se moći direktno transportirati u Samov digitalni svijet i vitlati njegovim oružjem. Oružje uključuje sve od motorne pile, topa, miniguna, pa preko sačmarice, Colta i snajpera. Ljigave, gnjusne demone moći ćete likvidirati u drevnom Egiptu, južnoj Americi, srednjevjekovnoj Europi i Mezopotamiji.

Sam ‘Serious’ Stone posljednja je nada čovječanstva (i šire galaksije) u borbi protiv Mentala, bogolikog bića koje je ljudska rasa probudila iz zimskog sna zato što smo opet bili preznatiželjni oko izvanzemaljske tehnologije. Mentalov jedini odgovor na to je da čitav život zbriše iz postojanja, a na putu mu je samo jedan čovjek i mnoštvo oružja.

Ako ste drušveni tip, možete uposliti do 15 kolega i kolegica da vam pomognu uništiti izvanzemaljce u kooperativnim modovima koji uključuju čitave kampanje od nekoliko razina. Ili možete poznanike pozvati u igru i pretvoriti ih u smrtne neprijatelje u samo nekoliko rundi kompetitivnog multiplayera. Tu je Beast Hunt, čije ime sve govori, zatim mod u kojemu morate ugrabiti i zadržati stvarčicu koja vam diže bodove, My Burden, i klasičniji modovi kao Capture the Flag i Instant Kill. Oni bez VR-a bit će zadovoljni viješću da postoji mogućnost cross-platform igranja.