Raw Fury, poznati švedski izdavač nezavisnih igara koji se na tržištu etablirao u posljednjih nekoliko godina te dosad izdao indie igre kao što su Call of the Sea, Star Renegade, West of Dead, Kingdom: Two Crowns i mnoge druge, danas je najavio da su ušli u strateško partnerstvo s kompanijom Altor. Tko/što je Altor, pitate se?

Radi se o ulagačkoj kompaniji koja se direktno bavi investicijskim fondovima i ulaganjima u razvoj kompanija srednjega ranga (kakav je i Raw Fury sa svojih trenutnih 60 zaposlenika). Koliko je novca Altor točno uložio u ovog švedskog izdavača kojega je 2015. godine osnovao Jónas Antonsson, nije točno poznato, no u izjavi na službenoj stranici Altora otkriveno je samo da su kupili njihov većinski udio.

Unatoč tome, obje strane ovaj “brak” zovu partnerstvom, a otkačeni šveđanin Antonsson (koji je pod brendom Raw Furyja prije koju godinu osnovao i razvojni studio u Zagrebu, pod nazivom Fury Studios) u službenom obraćanju javnosti konkretno i ističe da se Raw Fury nije prodao, već osigurao idući veliki korak koji će im pomoći da nastave podržavati umjetničku ekspresiju brojnih indie studija čije igre izdaju na tržište.

Raw Fury i dalje će, ističe Antonsson, ostati autonoman te moći vlastoručno donositi odluke o tome koje će studije uzeti pod svoj izdavački kišobrančić, “stavljajući umjetnički integritet u prvi plan“. Da su to radili i dosad, svjedoče prethodno objavljene 24 igre brojnih malenih studija (uključujući i novije objavljene Backbone i The Longest Road on Earth), uz naglasak da najbolje tek treba i izaći (kao što je dugo očekivani Sable koji na tržište stiže ovoga rujna). 

Iskustvo i novčani poticaj koji Altor donosi na stol omogućit će nam da povećamo svoje proizvodne kapacitete i proširimo tim u Raw Furyju, dajući nam mogućnost objavljivanja još većih projekata uz nastavak financiranja manjih projekata i eksperimentalne umjetnosti“, kaže Antonsson.

Istaknuo je i da će partnerstvo s Altorom pomoći u daljnjem pokretanju inicijativa kao što su umjetnička izložba Art of Fury (nedavno lansirana istovremeno u Zagrebu i Stockholmu) i drugi projekti, financiranja nezavisnih studija te humantirane i dobrotvorne akcije.