Legendarna svemirska akcijska RPG trilogija Mass Effect poznatog razvojnog studija BioWare smatra se neizostavnim štivom za apsolutno svakog fana RPG-ova. Osim što je stekla ogromnu sljedbu fanova, igra je poznata i po veoma detaljnom moralnom sustavu u kojem kroz brojne odabire tijekom igre možete biti ili na strani dobra (Paragon) ili na strani zla (Renegade).

Prema novim informacijama koje dolaze godinama nakon izlaska sve tri igre, čini se da je na strani zla Mass Effect odigralo samo 8% igrača na svijetu.

Vijest je to koju je putem twittera objavio John Ebenger, bivši BioWareov cinematic dizajner koji je radio na igrama Mass Effect. Ebenger tako u tweetu ističe kako je približno 92% svih igrača na svijetu odabralo igrati na strani dobra, što je zaista nevjerojatna brojka kojoj se nismo nadali. Pomalo šaljivo, Ebenger u tweetu dodaje kako je studio uložio jako puno truda u stvaranje sadržaja za zlu stranu Renegade, a taj sadržaj je na kraju vidjelo objektivno jako malo ljudi, što je sasvim logično, s obzirom da u Mass Effectu ima toliko puno sadržaja i različitih odabira tijekom igre te se, ovisno o vašim odabirima, priča račva na različite strane i donosi vam drugačiji sadržaj i razvoj radnje.

Naravno, mnogi ističu da je problem bio upravo u tome što se igra striktno držala isključivo binarnog modela moralnog sustava u kojemu možete biti samo dobar ili zao, a kasnije igre poput The Witchera 3 i mnogih drugih primjera moralnom sustavu su pristupile puno detaljnije te stvorile puno kompleksnije moralne sustave u kojima iz igračevih odluka nije uvijek bilo jasno što je moralno “ispravno”, a što ne te su donesene odluke tek kasnije imale jasnije posljedice.

Za kraj, valja istaknuti kako u trenutku pisanja ovoga teksta još uvijek nije poznato odnosi li se spomenutih 92% igrača koji su igrali na strani dobra – isključivo na prvu igru Mass Effect ili na čitavu trilogiju u kompletu.