Prošloga tjedna korisnik Twittera Nittomata primijetio je kako na Steamu više ne postoji mogućnost kupovine igre GTA IV. Okorjeli obožavatelji nedugo nakon toga stvorili su raznolike teorije zašto je tome tako te odlučili kako su glavni krivci vjerojatno glazbene licence koje su Rockstaru jednostavno neisplative za obnoviti. Ispada da ipak nije tako.

Jedan od glasnogovornika Rockstara jučer se obratio portalu USgamer te objasnio kako glazbene licence ipak nisu krivci za zaustavljanje prodaje. Prema njegovim riječima, izgleda da je PC verzija igre GTA IV originalno bila kreirana za platformu Games for Windows Live, a pošto ju Microsoft više ne podržava ni na koji način, Rockstar nema mogućnosti generiranja dodatnih ključeva za igru koji su potrebni kako bi se ona uopće prodavala, čak i na Steamu.

Vjerujemo da su svi igrači koji su zaigrali GTA IV na platformi PC upoznati s nazivom Games for Windows Live. Naime, radi se o Microsoftovom servisu koji je igračima omogućio spajanje i korištenje značajki servisa Live. Ovaj servis je stigao krajem svibnja 2007. godine, ali zbog svoje nezgrapnosti, Games for Windows Live među igračima i nije bio baš obožavan te ga je Microsoft sredinom 2014. godine jednostavno ugasio.

Glasnogovornik Rockstara tvrdi kako trenutno istražuju opcije za nastavak distribucije igre te obećava kako ćemo uskoro dobiti više informacija.