Iako glasine o GTA 6 internetom kolaju već godinama, gotovo uvijek radi se o lažnim informacijama, predviđanjima i željama. No, ako je suditi prema novom izvještaju koji je za portal Bloomberg napisao insajder industrije i novinar Jason Schreier koji na internet nikad ne izlazi s lažnim informacijama već provjerenima iz pouzdanih izvora, u ranije ove godine najavljenom i službeno potvrđenom novom nastavku serijala GTA očekuje nas hrpa interesantnih novosti, kao i velike promjene.

Tako Schreier u novom Bloombergovom izvještaju ponovno dolazi s informacijama od neimenovanih izvora bliskih studiju Rockstar Games i razvoju igre GTA 6, ističući kako bi novi GTA navodno trebao u svojoj singleplayer kampanji imati žensku protagonisticu koja će, kažu izvori, biti latinoameričkog podrijetla. Naša protagonistica trebala bi biti dio dvojca – ubojitog zaljubljenog para pljačkaša za koje Rockstar inspiraciju crpi iz legendarnog dvojca i stvarnih kriminalaca Bonnie i Clidea.

Širenje mape daljnjim nadogradnjama

Radnja igre, ističe Schreier, trebala bi se odvijati u fikcionalnoj verziji grada Miamija i okolnih gradova, što bi ponovno bio setting kakav smo imali u igri GTA Vice City, a na to se ujedno nadovezuje i informacija da će Miami biti samo početni grad, dok bi igra prema izvorima trebala redovito dobivati nadogradnje u obliku novih velikih gradova i novih misija. To bi potvrdilo i pretpostavke da će GTA 6 ujedno biti najveća igra u serijalu dosad, pri čemu, kaže Schreier, čak i prvi grad Miami navodno ima više interijera nego bilo koja prethodna igra.

Rockstar konačno službeno potvrdio da radi na GTA 6

Većina ostatka izvještaja odnosi se i na novosti unutar samog studija Rockstar te određene restrikcije i velike promjene koje su utjecale na daljnji razvoj nove igre GTA, poput činjenice da je Dan Houser – bivši scenarist i kreativni direktor prethodnih nastavaka napustio studio još 2020. godine. Također, studio je prethodno bio poznat kao jedan od problematičnijih po pitanju radnih odnosa, cruncha te nepodobne i mizogine “frat boy” kulture, što se do danas značajno promijenilo te su atmosfera i moral, prema Schreierovim izvorima, sada znatno bolji, a studio inkluzivniji sa znatno prihvatljivijim radnim uvjetima.

Spori razvoj zbog brojnih promjena

No utjecalo je to i na sami razvoj igre GTA 6, prvenstveno tako što u igri neće biti toliko puno danas kontroverznih tema, a bit će i ponešto smanjen humor i poigravanje s tematikom manjina i marginaliziranih skupina (primjerice, Schreier u izvještaju navodi i da je u planu bio mod Cops’n’Crooks koji je otkazan 2020. godine nakon što je policija ubila Georgea Floyda). Zbog smanjenja cruncha i količine posla, odustalo se navodno i od prvotne ideje da GTA 6 u startu sadrži ogromni teritorij koji bi obuhvaćao Sjevernu i Južnu Ameriku, a uklonjeni su i problematični i nasilni menadžeri iz studija.

Sve to znači i da razvoj igre napreduje znatno sporije na korist zdravlja zaposlenika i zdravijih radnih uvjeta, a Schreierovi izvori tvrde kako očekuju da će GTA 6 biti gotov za namjanje dvije godine, zatim da se zasad interno u studiju još ne spominje nikakav datum izlaska te da se ranije spomenuta predviđanja izlaska u periodu između travnja 2023. godine i ožujka 2024. godine vjerojatno neće ostvariti. Što još sve stoji u Bloombergovom izvješću o GTA 6, pročitajte na ovome linku.