Nastavno na vijesti o Microsoftovoj kupnji određenih prominentnih studija o kojima smo mogli čitati ovoga ljeta u sklopu E3-ja 2018, stiže još jedna glasina o tome da sada navodno kupuje i poznati studio Obsidian Entertainment – autore hit RPG igara kao što su Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity i mnoge druge.

Vijest je to koja je stigla putem uglednoga portala Kotaku, koji tvrdi da je razgovarao s troje ljudi koji su detaljno upoznati s pregovorima između Microsofta i Obsidiana. Prema njihovom izvještaju, jedna od osoba obznanila je da su pregovori već 90% gotovi, a druga je navela kako nije stvar u tome hoće li Microsoft kupiti Obsidian, već kada.

Sami pregovori navodno već traju neko vrijeme, a ukoliko se pokažu istinitima, svi se slažu kako bi Microsoftova kupnja studiju Obsidian donijela potrebnu stabilnost i nepresušan izvor resursa za daljnji rad. Kotaku navodi činjenicu da Obsidian od svoga osnutka 2003. godine djeluje nezavisno i, unatoč tome što ima veliku sljedbu okorjelih RPG fanova, često se nalazio u financijskim poteškoćama u tolikoj mjeri da se 2012. godine gotovo zatvorio, od čega ga je, između ostaloga, spasila uspješna Kickstarter kampanja za Pillars of Eternity.

Na upit o tome jesu li ove svježe glasine o Microsoftovoj kupnji Obsidiana istinite, predstavnici obje kompanije izbjegli su direktan odgovor. “Ne komentiramo glasine i spekulacije“, rekao je glasnogovornik Microsofta. Nešto više maštovit bio je glasnogovornik Obsidiana, koji je rekao: “Nažalost, ne komentiramo glasine i spekulacije, osim što ćemo reći da se album Rumors benda Fleeftwood Mac još uvijek dobro drži“. Pravi šaljivdžije su ti Obsidianovci. 🙂

Ukoliko se ove glasine na kraju potvrde kao istina i Microsoft doista kupi Obsidian, bit će to fantastičan dodatak studijima koje je već dosad kupio, kako ove godine, tako i općenito. Kao što smo spomenuli na početku, Microsoft je na E3-ju 2018 najavio da je samo ove godine kupio četiri velika i poznata studija, a to su Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice), Playground Games (franšiza Forza Horizon), Undead Labs (State of Decay 2) i Compulsion Games (We Happy Few).

Također, tijekom E3-ja saznali smo i pisali o tome da je Microsoft u sklopu ovoga oformio i potpuno novi studio imena The Initiative, koji okuplja developere izrazito popularnih igara kao što su Red Dead Redemption, God of War, Tomb Raider, The Witcher i mnoge druge.

Što nam sve Microsoft priprema sa studijom The Initiative, ostaje vidjeti, a što se tiče Obsidiana, Kotaku na kraju izvještaja navodi kako osoba bliska Microsoftu tvrdi da kompanija ima plan “podebljati” razvoj igara za PC, u čemu bi im upravo Obsidian savršeno odgovarao kao kompanija koja se fokusira na RPG igre za PC.

S obzirom da su i Microsoftovi i Obsidianovi predstavnici “vješto” izbjegli odgovoriti na glasine o Microsoftovoj kupnji Obsidiana, ostaje nam pričekati službene informacije.