Svi mi imamo isti problem s našim igrama i prijateljima raštrkanima između više klijenata. GOG Galaxy 2.0 omogućit će kombiniranje svih vaših igara u jedan library i povezivanje s vašim gaming prijateljima kroz sve gaming platforme!

Poznati DRM-free digitalni dućan za distribuciju PC igara – GOG.com ili, punim imenom – Good Old Games, kojega je osnovala poznata poljska gaming kompanija CD Projekt, ove će godine u listopadu proslaviti svoju jedanaestu godinu postojanja (kako je GOG.com prošle godine u listopadu proslavio svojih 10 godina, saznajte na ovome linku). Prije točno tri mjeseca pisali smo o tome kako se čini da je GOG.com ipak u određenim financijskim problemima te da otpušta radnike, no čini se da su se mudri poljaci dosjetili inovativnog rješenja, kako za svoje financijske probleme, tako i za probleme svih PC igrača u jednom udarcu. No, da bismo došli do novog rješenja, podsjetimo se najprije događaja iz bliske prošlosti.

Naime, još 2014. godine CD Projekt RED i GOG.com pokrenuli su beta verziju svog vlastitog launchera GOG Galaxy, ne kao direktnu konkurenciju Steamu, već kao zasebni i jedinstveni DRM-free launcher i digitalni dućan igara sa svim potrebnim društvenim komponentama. Potom su 2016. godine pokrenuli jedinstveni program u sklopu svog servisa, a to je GOG Connect, koji je korisnicima GOG.com-a i Steama praktički omogućio da “spoje” ta dva klijenta, odnosno da određene igre koje već imaju na Steamu – preuzmu i na GOG-u i to bez DRM zaštite. Naravno, ovo je funkcioniralo samo s određenim igrama za koje su izdavači omogućili takav transfer, no mora se priznati da su napravili interesantan korak.

Svjesni ogromnih podjela gaming zajednice u trenutnom sukobu Steama i Epic Games Storea, GOG je zaista došao na sjajnu ideju objedinjenja

Objedinjeni launcheri

Zasada nije potvrđeno o kojim launcherima se radi, no GOG očito planira učiniti nemoguće i objediniti Steam, Epic Games Store, Uplay, Origin, pa čak i igre s konzola – na jednom mjestu

Vratimo se “natrag” u 2019. godinu u kojoj Steam i Epic Games Store vode ratove PC launchera i distribucijskih platformi. Ekipa iz GOG-a to je primijetila te su došli do sjajne ideje: napravit će ogromni update svog launchera GOG Galaxy te od njega učiniti univerzalni hub za sve PC launchere i sve vaše friend liste u jednoj moćnoj aplikaciji. Tako su predstavili GOG Galaxy 2.0. Kako sada stoji na na stranici gogalaxy.com, novi update koji uskoro kreće u zatvorenu beta fazu (za koju se možete prijaviti putem ovoga linka), čitavo preuređenje launchera i platforme GOG Galaxy sastoji se od nekoliko različitih stavki.

Tako će novim updateom GOG-ov launcher omogućavati da u njega uvezete sve vaše igre iz brojnih različitih launchera i sortirate ih u jednu veliku kolekciju, uz veliku razinu customizacije po vlastitoj volji. Iako zasada nisu naglasili o kojim se launcherima radi, vjeruje se da to podrazumijeva sve veće poznate platforme kao što su Steam, Ubisoftov Uplay, zatim Epicov Epic Games Store, EA-ov launcher Origin, Blizzardov Battle.net te vjerojatno i Bethesdin zasebni launcher. Nevjerojatna je činjenica da ekipa iz GOG-a tu spominje i igre s konzola, no ostaje vidjeti na koji način bi to mogli integrirati. Također, ono što posebno ističu je da ćemo kroz GOG Galaxy imati pristup apsolutno svim achievementima te ćemo moći ćemo pratiti vrijeme provedeno u igrama kao što to možemo na Steamu i drugim platformama, ali u ovom slučaju za sve platforme na jednom mjestu.

Jedan library koji će objediniti sve naše igre iz različitih launchera, praćenje achievementa i sati provedenih u igrama te potpuna customizacija (filteri, dodavanje vizuala, pozadina i cover slika)

Društvene komponente

Po pitanju naših prijatelja, GOG obećava jedinstveni activity feed objedinjen u jednoj aplikaciji te cross-platform chat podršku direktno iz njihove aplikacije, bez obzira koju platformu vaši prijatelji koriste, što dosada zaista nijedna platforma nije ponudila te bi ovakva funkcionalnost bila jedinstvena značajka u području društvene komponente digitalnih dućana i game launchera koji podržavaju listu prijatelja, međusobnu komunikaciju i praćenje onoga što i koliko vaši prijatelji igraju.

Posljednja stavka koju mnogi, primjerice, Epic Games Storeu uzimaju za zlo, tiče se privatnosti i naših podataka. Naime, iz GOG-a tvrde kako će njihov launcher Galaxy 2.0 biti dizajniran tako da štiti našu privatnost te posebice naglašavaju da neće špijunirati naše podatke s računala i neće dijeliti naše podatke s third-party kompanijama, a jedini podaci koje će uvesti u Galaxy su isti oni koje imate na drugim platformama koje vi pristanete spojiti (Uplay, Steam, Origin itd.). Dodajmo tome automatske updateove koje će Galaxy moći povlačiti za sve igre koje budu na njemu, kao i cloud saveove i sinkronizaciju između više različitih računala na kojima koristimo Galaxy i ostale launchere te integrirani multiplayer i matchmaking sustav i pred nama je potencijalno nešto što bi zaista jednom za svagda moglo riješiti problem instalacije hrpetine različitih launchera.

Ne znamo za vas, ali nama ovakva ideja objedinjavanja društvenih komponenti i friend listi iz svih drugih launchera djeluje pomalo revolucionarno. Samo ostaje pitanje u kojoj će mjeri (i kada) gaming populacija prihvatiti GOG kao svoj glavni launcher

Ukoliko se igračima svidi ovakav koncept, vjerujemo da bi GOG Galaxy mogao biti prava mala revolucija

U svakom slučaju, ostaje vidjeti kako će GOG Galaxy 2.0 funkcionirati, a ukoliko ste zainteresirani, za zatvoreno beta testiranje možete se prijaviti već sada. Nažalost, u ovome trenutku nije poznato kada će zatvorena beta krenuti i biti dostupna za testiranje, niti kada bi čitavi projekt mogao zaživjeti u punoj verziji, no jedno je sigurno – GOG je zaista došao do sjajne ideje objedinjavanja i potencijalnog uklanjanja “poteškoća” oko instaliranja hrpetine različitih launchera. Ostaje vidjeti hoće li uspjeti u svome naumu, s obzirom da je, realno gledajući, GOG Galaxy također još jedan launcher koji bi gameri širom svijeta morali instalirati. U krajnjoj liniji, opet će se raditi o preferencijama i navikama igrača, a svi znamo da je navike teško promijeniti.