Sudska tužba vezana uz Fortnite, u kojoj se već neko vrijeme nalaze kompanije Epic Games i Apple, upravo je u punom jeku te traju saslušanja u kojima sudjeluje i šef Epica, Tim Sweeney. U sklopu suđenja sada je objavljen i dokument putem kojega saznajemo koliko je točno novca Epic utrošio na podjelu besplatnih igara putem Epic Games Storea.

Prema jučer objavljenom dokumentu, Epic je samo u prvih deset mjeseci svoga postojanja (od prosinca 2018. do rujna 2019. godine) platio 11,6 milijuna dolara na giveawaye, kako bi privukao igrače na korištenje njihova dućana i launchera. Osim toga, novo objavljeni dokument otkriva i točne iznose za svaku pojedinačnu igru, počevši od survivala Subnautica, za kojega je Epic platio 1,4 milijuna dolara.

U istom periodu od inicijalnih deset mjeseci postojanja, druga najveća investicija bio je serijal Batman Arkham, za kojega je Epic Games Warner Brosu platio 1,5 milijuna dolara. Našao se tu i čitav niz manjih, ali ništa manje značajnih indie igara, kao što su Super Meat Boy (50 tisuća dolara), Axiom Verge (80 tisuća dolara), Oxenfree (200 tisuća dolara), Inside (800 tisuća dolara) i mnoge druge igre.

Uz druge hitove, dokument također navodi i koliko je novih accountova otvoreno na Epic Games Storeu nakon svake podijeljene igre, a izlistani su i novčani iznosi i troškovi koje je Epic imao za svaki novi account, ovisno o igri.

No, uz sve navedeno, interesantne informacije donose i drugi dokumenti, koji su proizašli iz aktualnog sudskog spora. Tako saznajemo koliko je Epic Games platio i neke od svojih vremenskih PC ekskluziva. Primjerice, za Borderlands 3 Epic je unaprijed platio 146 milijuna dolara.

Troškovi za mnoge druge igre (koje su na Epic u posljednjih godinu i pol došli ili besplatno ili kao ekskluzive), nažalost, zasad nisu poznati, no dokumenti, koji su sada javno dostupni, daju više nego solidan uvid u cjelokupnu situaciju. Za kraj, istaknut ćemo da je šef Epica, Tim Sweeney, otkrio kako je Fortnite tijekom 2018. i 2019. godine zaradio 9 milijardi dolara, a tijekom 2020. godine taj prihod povećao se za dodatnih 5,1 milijardi dolara.