Kako kaže stara narodna, “gdje ima NBA košarkaša, ima i zahtjeva za alimentaciju”. Ako tu mudrost prenesemo na gaming krajobraz, mogli bi i reći, gdje ima urnebesnog uspjeha, ima i tužbi za povredu copyright prava.

Tako je omiljeni Fortnite opet u medijima povodom nove tužbe. Nakon repera 2 Millya, Alfonsa Ribeira iz serije “Fresh Prince of Bel-Air” i “Backpack Kida“, na red je došao i “Orange Shirt Kid” sa svojim plesom za kojeg traži te divne Fortnite novce.

Ples je prvotno ušao u konkurenciju tijekom Fortnite BoogieDown natjecanja, gdje je pobjednik mogao dobiti svoj ples kodiran u virtualni svijet Fortnitea. Nažalost, Orange Shirt Kid nije pobijedio, ali njegovo herojsko plesanje je natjeralo fanove da pokrenu peticiju i Epic Games da svejedno uključi njegov ples u igru. Naravno da je ples postao viralan, kao uostalom i svaki ples u Fortniteu.

Jako lijepa internetska priča za sada! Ali tu dolazi zlokoban twist!

Majka mladića je odlučila tužiti Epic Games jer su ubacili ples, odnosno kreativno djelo, njenog sina u igru, bez naknade.

Ista odvjetnička firma zastupa sve četiri stranke – Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht LLP. Tužba navodi da Epic Games zaradio novce na konto kreativnog rada, sličnosti i trademarka bez dopuštenja ili autorizacije. Isto tako se u tužbi navodi da je ples bio okidač za cyberbullying kroz koji prolazi njen sin, koji je zbog virtualnog nasilja bio primoran izgasiti svoje Instagram i Youtube račune.

No, štos leži upravo u tome da je ples dio natjecanja i iako mladić nije pobijedio, njegov ples je uključen, ali je još uvijek pristao na pravila natjecanja, što bi značilo da je Epic više ili manje oslobođen odgovornosti, barem što se legalnosti tiče.

Pravila natjecanja kažu, oprostit ćete mi što ću ostaviti neprevedeno: “As a condition of entry, Contestants hereby grants to Sponsor a non-exclusive, perpetual, irrevocable, worldwide, transferable, sublicensable, and royalty free license to use, modify, reproduce, prepare derivative works of, distribute, perform, and display the Submission in any and all media throughout the world and for whatever purpose Sponsor deems.”

Od svih tužbi, možemo zaključiti da je ova na najmršavijim temeljima s obzirom na to da je mladić bio izrazito uzbuđen što je njegov ples u igri, što je izrazio preko tweetova koji su u međuvremenu obrisani.

Bilo kako bilo, Fortnite je popkulturni fenomen i nesumnjivo će biti meta za kojekakve tužbe, a mi se nadamo da to neće utjecati na samu igru! Uživajte u gifu.