Lightsaberi, odnosno svjetlosne sablje, u Star Wars Jedi: Fallen Order neće odsjecati udove. Što je poprilično tužno jer im je to glavna i jedina svrha, bar su nas tako naučili filmovi.

IGN je prvi saznao da snagama galaktičkog carstva nećemo moći odsjecati ruke, noge, šake i glave jer se to, kao što je i za očekivati, kosi s Disneyjevim “family-friendly” načelima.

Disney očito diskriminira nehumanoidne oblike života te ih jasno pozicionira kao građane drugog reda

Iako smo odsjecanju udova mogli svjedočiti u serijalu Star Wars Jedi Knight, Fallen Order neće nam dopustiti da humanoide bilo koje vrste lišimo ekstremiteta.

Na svu sreću za obožavatelje pravilne upotrebe svjetlosnih sablji, još uvijek ćete u nekim određenim situacijama, ovisno o neprijatelju, moći odcarapiti ud. Ukoliko se radi o nekim oblicima života koje Disney smatra manje vrijednima – poput divovskih paukova iz trailera ili droida, lightsaber našeg protagonista Cala klizit će kao nož kroz topli maslac.

Ako ćemo biti potpuno iskreni, ovo nas smeta iz više razloga, no glavni je činjenica da je dokazano da droidi u univerzumu Star Warsa osjećaju široku paletu emocija, uključujući bol (fizičku i psihičku) što ih čini itekako svjesnima boli uzrokovane odsjecanjem jednog od ekstremiteta. Upravo zbog toga ih ova Disneyjeva diskriminatorna odluka čini građanima drugog reda. Jer iako u potpunosti imaju razvijenu svijest o sebi te razumiju kompleksne socio-političke strukture, svejedno ih se tretira manje vrijednima i drugotnima te se radi jasna destinkcija vrijednosti droidskih i humanoidnih udova. U nastavku smo priložili i video dokaz naše tvrdnje o droidskim emocinalnim kapacitetima iz filma Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.

S druge strane, divovski pauci iz trailera stoje još gore na društvenoj ljestvici te ih možemo smatrati potpuno stigmatiziranima budući da se, usprkos njihovoj očitoj inteligenciji, smatraju samo divovskim topovskim mesom koje ima više nogu za odsjeći, tim više što im forma nije humanoidna. Droidi su bar na neki način integrirani u društvo, čak i u Palpatineovom totalitarnom režimu u kojem služe čak i u borbenom kapacitetu (vidi naslovnu fotografiju, op.a.), no izgleda kako su divovski pauci s Kashyyyka problem samo zato što žive na prostoru koje Carstvo želi eksploatirati. Divovski pauci ustvari nisu učinili ništa dubiozno ili nemoralno. Iz trailera je jasno vidljivo kako su pauci napali tek kada se pojavila banda dobro oklopljenih vojnika s bacačima plamena koja je htjela spaliti njihov dom.

Droidi su bar na neki način integrirani u društvo dok s divovskim paucima s Kashyyyka to nikako nije slučaj

Iz paučje perspektive stvar postaje još gora jer, budući da su inteligentni, itekako mogu primijetiti da stormtrooperima udovi ostaju na mjestu kada ih svjetlosna sablja posječe, dok njima njihove nježne paučje nožice lete na sve strane. Osim što su žrtva diktatorskog svemirskog čarobnjaka, diskriminirani su i zbog Disneyjeve korporativne politike zaštite isključivo humanoidnih oblika života. Naš protagonist Cal svakako ne pomaže cijeloj situaciji jer u paukovima vidi samo prijetnju koju treba eliminirati kako bi pomogao Pobunjenicima i ispunio svoj cilj. Nijednom se nije zapitao zašto uopće napada paukove i pritom im, za razliku od objektivno zlih stormtroopera čiji su udovi sigurni, odsjeca dlakave nožice.

Pobunjenici i Jediji u tom smislu nisu ništa bolji od Palpatineove vojske jer “čiste savjesti” ubijaju divovske paukove kao da su obične zvijeri te pritom, kao sol na ranu, koriste jedino oružje koje čini jasnu i bolnu distinkciju između humanoidnih snaga zlog Carstva i njih.

Ono što želimo reći jest da bi u pravednom svijetu svjetlosne sablje svima trebale rezati ekstremitete, a ne samo marginaliziranim životnim oblicima.