Na gamescomu smo imali priliku detaljnije pogledati kakav će biti gameplay u novom naslovu iz Arkane Studiosa, Prey. Svijet Talosa I, svemirske postaje na kojoj se odvija radnja igre, velik je i u potpunosti istraživ, ali oprezno, jer nismo sami u svemiru. Protagonist/ica Morgan Yu okružen/a (moći ćemo im birati spol) je hostilnim izvanzemaljcima vrste Typhon. Možda imenom podsjećaju na usisivače, ali puno su strašniji: ove oštre, tamne kreature ozbiljan su neprijatelj, a neki od njih mogu oponašati izgled svakodnevnih predmeta kao što je kanta za smeće.

Morgan je žrtva etički dubioznih eksperimenata sa izvanzemaljskim moćima, tako da će ih moći koristiti u unaprijeđivati uz pomoć stvarčice koja se zove Neuromod, i koja njegove sposobnosti aktivira uz pomoć zabijanja (pretpostavljamo) prilično bolnih igala u oko. Morgan će neke sposobnosti naučiti od izvanzemaljaca na Talosu I, a jedna od prikazanih je Mimic, uz čiji pomoć se Morgan može pretvoriti u što god želi. Recimo, može postati šalica za kavu kako bi prošao kroz male otvore, ili komadić smeća kako bi se neprimijećen zakotrljao pokraj neprijatelja. Doduše, iz Arkanea naglašavaju da trebate biti oprezni, jer prečesto korištenje vaših specijalnih moći može privući pažnju većih i opasnijih izvanzemaljaca, a onda prelazimo na taktiku snađi se, druže.

Od specijalnih oružja vidjeli smo GLOO gun, pušku koja ispaljuje ljepilo kojim možemo zaustaviti neprijatelje u stopu i onda ih uz pomoć druge moći zapaliti. GLOO gun također može zatvarati rupe, ili poslužiti kao improvizirani most do teško dostupnih razina. Vidjeli smo i Fabricator, spravu koja izgleda kao kombinacija 3D printera i replikatora iz Star Treka u kojoj možete napraviti bilo koji objekt iz igre – naravno, ako imate planove za njega. Još jedna zgodna spravčica je Recycler Charge, koja može usisati predmete i reciklirati ih u kockice materijala koje kasnije možete iskoristiti za kreiranje stvari u repl– pardon, fabrikatoru.

Još jedna stvar oko koje smo uzbuđeni što se tiče Preyja jest da možemo navući svemirsko odijelo i kretati se čitavim eksterijerom Talosa I, te ga koristiti ili za laganu svemirsku šetnjicu, ili kako bismo lakše odredili kamo sljedeće idemo.

Prey se očekuje negdje u 2017. i izlazi za PC, PlayStation 4 i Xbox One.